Jump to content

Leopard Ipucu: Quick Look


by_mehmet_emin

Recommended Posts

6pbxwl.jpg


Mac OS X 10.5 “Leopard” ile birlikte duyurulan en önemli yeniliklerden bir tanesi de işletim sistemine dahil edilen Quick Look özelliği. Bu özellik sayesinde doğrudan Finder üzerinden Quick Look tarafından desteklenen bir biçime sahip dosyanın üzerine tıklayıp klavyenizin boşluk tuşuna bastığınızda, ilgili dosyaya atanmış uygulamayı çalıştırmanıza gerek kalmadan dosyanın içeriğini görmeniz mümkün. İlgili özellik ayrıca Mail uygulaması üzerindeki eklentiler üzerinde de çalışıyor.


Eğer eletronik postalarınıza çabucak göz gezdiren birisi iseniz ya da Finder üzerindeki klasörler arasında sık sık geziniyorsanız, o zaman Quick Look özelliği gerçekten işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır ve bu özelliği eğer halen kullanmaya başlamadıysanız, ya da ortalıkta dolaşan ve ben Mac OS X’ten bahsediyorum diye geçinen ve kafasını tabuları yıkmakla bozmuş Windows aşıklarının yazılarını okuyarak kendinizi “Mac Dünyasında” sananlardan değilseniz, o zaman sizlere bu özelliği derhal kullanmaya başlamanızı öneriyoruz. Yazının devamında Quick Look özelliğinden nasıl daha fazla faydalanabileceğinize dair birkaç ipucunu görüceksiniz.


Dosya Aç ve Kaydet Pencereleri Üzerinden Quick Look’a Ulaşın
Mac OS X Hints websitesi üzerinde de detaylandırıldığı üzere Apple, Quick Look Droplet adını verdiği bir AppleScript’i yayımlamış durumda. Bu küçük uygulama sayesinde Dosya Aç ve Dosya Kaydet pencereleri üzerindeki dosyaları ilgili uygulamanın simgesine sürükleyip bırakarak, ilgili dosyanın önizlemesine ulaşabiliyorsunuz.

Tüm Quick Look Eklentilerine Sahip Olduğunuzdan Emin Olun
Leopard işletim sistemi, bilgisayarınızın /Library/QuickLook klasöründe depolanan eklentilerle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. İlgili eklentiler sayesinde Quick Look özelliği tarafından desteklenen dosya biçimlerine yenilerini eklemeniz mümkün. Her ne kadar pek çok Leopard uygulaması, Quick Look eklentileri ile birlikte gelse de, halen bazen dosya biçimleri için üçüncü şahıslar tarafından hazırlanmış bazı eklentiler kullanmanız gerekebilir. İşte Internet üzerinde tam bu iş için kurulmuş iki adet güzel site bulunuyor. QuickLook Plugins List ve QLPlugins siteleri, bu iş için biçilmiş birer kaftan.

QuickLook Plugins


QLPlugins

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...