Jump to content

Gsoc Sonuçları Açıklandı!


KemalALKIN

Recommended Posts

gsoc_little.png
TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus’un bu yıl üçüncü kez kabul edildiği GSoC (Google Summer of Code) programında yer alacak proje ve öğrenciler açıklandı. Pardus’un beş projesi için Hindistan’dan dört, Türkiye’den bir öğrenci bir araya geliyor. Pardus, uluslararası çapta elde ettiği başarı ile GSoC’a tüm dünyadan gelen 365 başvuru arasından seçilen 150 danışman organizasyon arasında yer alıyor.

Bu yıl üçüncü kez Google’ın, yazılım geliştirmeyle uğraşan öğrencileri açık kaynak dünyasına kazandırmayı amaçladığı küresel Google Summer of Code (GSoC) programında yer almayı başaran Pardus, programa sunacağı projeler ile projelerde birlikte çalışacağı öğrencileri belirledi.

GSoC programına katılacak beş proje için Türkiye’den bir, Hindistan’dan ise dört geliştirici bir araya geliyor. Projelere Pardus geliştiricileri, Onur KÜÇÜK, Renan ÇAKIRERK, Mete Alpaslan KATIRCIOĞLU, Bahadır KANDEMİR ve Semen CİRİT mentorluk edecekler.

Projeler için çalışacak olan Ahmet Alp BALKAN, Saravanan SUNDARAMOORTHY, Jain Basil ALIYAS, Sukhbir SINGH ve Sarath LAKSHMAN, GSoC takvimine göre 24 Mayıs tarihine kadar kendilerine eşlik eden mentorları ile projelerin detayları ve çalışma yöntemleri hakkında görüş alışverişinde bulunacak, projeleri için gerekli kaynakları paylaşacaklar. Geliştiriciler daha sonra kod yazmaya, bir başka deyişle projelerini hazırlamaya başlayacaklar.

16 Ağustos tarihinde projelerin tamamlanmasını takiben, 23 Ağustos tarihinde hazırlanan projelerin başarılı olup olmadığı açıklanacak.

GSoC programı için belirlenen projelerin isimleri ve geliştiricileriyse şöyle:

* Ahmet Alp BALKAN - Pardus için WUBI benzeri Microsoft Windows kurulum aracı
* Saravanan SUNDARAMOORTHY - Pardus Sistem Yedekleme ve ISO Oluşturma Aracı
* Jain Basil ALIYAS - KDE4 ayarları için yedekleme ve izleme aracı
* Sukhbir SINGH - Pardus için test altyapısı gerçeklenmesi
* Sarath LAKSHMAN - Pardus Live CD üzerinden kurulum desteği


Pardus üçüncü kez genç geliştiricilere GSoC yolunu açıyor

GSoC’a bu yıl 365 başvuru gerçekleşti ve bunların arasından 150 danışman organizasyon seçilerek programa kabul edildi. Altıncısı düzenlenen programa Pardus üçüncü kez katılıyor.

GSoC, daha fazla açık kaynaklı kod elde edilmesi ve bu kodların herkesin yararına kullanıma açılmasının yanı sıra, genç geliştiricilerin yaz boyunca kendilerini geliştirmeleri ve açık kaynağa katkı vermeye teşvik edilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Proje, başlangıcından bu yana 300'ün üzerinde açık kaynak projesiyle binlerce öğrenciyi bir araya getirdi ve bu öğrencilerle birlikte milyonlarca satır kod da açık kaynak dünyasına kazandırıldı.

GSoC Programı, Pardus Projesi'nde fikirleri ile yer alacak genç yazılım geliştiricilere kariyerleri açısından önemli fırsatlar ve benzersiz bir deneyim sunacak. Google, programda belirlediği birçok projeyi üç ay süresince maddi olarak destekliyor. Geçtiğimiz yıl, organizasyon karşılığında öğrencilere 4.500 dolar tutarında fon sağlandı.

GSoC 2010 hakkında ayrıntılı bilgiye Google Summer of Code 2010 sitesinden, Pardus'un GSoC proje fikirlerine bu adresten ulaşmak mümkün.


KAYNAK: www.ozgurlukicin.com
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...