Jump to content

Skype'da Yeni Virüs


emily

Recommended Posts

En popüler anında sesli mesajlaşma yazılımı olan Skype, kötü niyetli kişilerin de iştahını kabartıyor. Son virüs hakkında bilgiler ve yapmanız gerekenler.

Skype ile yayılan virüslerinn sayısı artmaya devam ediyor. Bu virüsler, Skype şifrelerini çalmakla kalmıyor, aynı zamanda ele geçirilen makineleri de kullanarak diğer Skype kullanıcılarına ulaşmak için de çaba sarfediyorlar. Çalınanlar arasında sadece Skype şifresi yok. Kredi kartı bilgileri, e-posta şifreleri gibi çok değerli verileri de kolayca kaydedip tehlikeli adreslere gönderebilen bu virür hakkında CA Türkiye Çözüm Ortakları Yöneticisi Taylan Dedeoğlu'nın açıklamaların yer veriyoruz.

virusxp0lc.jpg

Eski virüsler ne yapıyordu?

"Karışıklığın aslında birbiriyle ilgisi olmayan kötü niyetli iki yazılım arasında olduğu görünüyor. Bunlardan birisi, URL içeren düz metin mesajlarını göndermek için Skype üzerinden yayılan bir solucan. Diğeri ise, Skype kullanıcılarına istenmedik şekilde gönderildiği belli olan ve bilgi hırsızlığı peşinde olan bir Trojan, yani Truva atı.

Win32/Chatosky.A adındaki Skype solucanı yeni bir şey değil; Ekim ayında da bir örneğine rastlamıştık. Bu solucan, URL içeren ve muhtemelen solucanın bir kopyasını barındıran bir mesajı diğer Skype kullanıcılarına göndermek için yüklüyse Skype istemcisini kullanıyor. Bu solucanın yaygınlaştığını gösteren hiçbir bulguya sahip değiliz. Üstelik, gönderdiği URL'nin de artık mevcut olmaması bunu oldukça zararsız kılıyor.

Win32/Skiks.A adındaki Truva atı ise yeni. Araştırmalar, bunun "sp.exe" adındaki dosyayla Skype üzerinden dağıtıldığını gösteriyor. İlk incelemelerimize göre, birileri bu sp.exe dosyasıyla ilgili bir URL adresini Skype kullanıcılarına istemeden elle göndermiş olabilir. Fakat Truva atı kendisini dağıtmıyor. Skiks.A, klavyeden basılan tuşları kaydediyor ve nsdf.no-ip.biz adresine bağlanmaya çalışarak, şifreleri, kredi kartı numaralarını ve kullanıcıların sistemlerinden girdikleri diğer tüm hassas bilgileri çalmaya çalışıyor."

Ne yapmak gerekiyor

Anti-virüs yazılımlarının, bu virüsleri tanımlayabilmesi için güncel olmaları gerekiyor. O nedenle sisteminizdeki anti-virüs yazılımını sık sık (hatta her sabah otomatik olarak) güncellemenizde fayda var. Haftada bir de sisteminizi tam olarak taratıp raporları kontrol etmelisiniz.

shiftdelete

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...