Jump to content

Lightworks Açık Kaynak Oluyor


KemalALKIN

Recommended Posts

logo_lightworks.png
EditShare, "Centurion" ve "Shutter Island" gibi çeşitli Hollywood yapımlarında kullanılmış ve ayrıca "Hitchhiker's Guide To The Galaxy" ve "Mission Impossible" gibi filmlerde yararlanılmış olan Lightworks isimli video düzenleyici yazılımlarını, yıl sonundan önce, açık kaynak bir lisans biçimiyle yayımlayacaklarını bildirdi. Geçtiğimiz Eylül'de, Lightworks'un haklarını alan EditShare, kaynak kodunu açık kaynak stratejisiyle geliştireceklerini belirtmişti.

1989'dan beri geliştirilen Lightworks, sezgisel kullanıcı arayüzü, gerçek zamanlı senkronizasyon, çoklu kamera desteği gibi önemli özelliklere sahip bir video düzenleyici. Lightworks, aynı zamanda Avid ve Final Cut gibi video düzenleme yazılımlarıyla veri alışverişine de izin veriyor.

EditShare, kaynak kodunu açarak, aktif bir geliştirici topluluğunun yazılıma yeni özellikler ekleyeceğini umuyor. Katkıcılar tarafından projeye eklenen kodların, şirket içindeki bir geliştirici takımı tarafından incelenmesi ve projeye dâhil edilmesi planlanıyor.


Linux, profesyonel yazılımlara kavuşuyor

2010'un üçüncü çeyreğinde, Lightworks'un kaynak kodlarını yayınlamayı planlayan EditShare, aynı zamanda geliştiricilerin eklentilerini sunabilecekleri çevrimiçi bir servisi de hizmete açmayı düşünüyor. Eğer, gelişmeleri daha yakından takip etmek ve yayınlandığında haberdar olmak istiyorsanız, bilgilendirme hizmetine kayıt olabilirsiniz.

scr_lightworks.png

GNU/Linux için halihazırda Cinelerra, Kino, Kdenlive, Blender gibi birçok başarılı ve özgür doğrusal olmayan video düzenleyici var. Bunların yanı sıra, geliştirilmesine yakın zamanda başlanan, OpenShot, PiTiVi, VLMC ve Lumiera gibi heyecan verici taze projeler de kullanıcıları sevindiriyor. Tüm bu gelişmeler ışığında, yakın zamanda GNU/Linux platformunun video düzenlemek için tam donanımlı bir ortam sunabilecek kapasiteye geleceğini söylemek hayal ürünü olmasa gerek.



Kaynaklar: H-Online, OStatic, Phoronix


KAYNAK: www.ozgurlukicin.com
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...