Jump to content

İzmir'de Deprem Yakın


mucit41

Recommended Posts

İzmir'de deprem yakın

28 Nisan 2010 Çarşamba

b5l00k.jpg

Prof. Dr. Ahmet Ercan, yakın bir tarihte İzmir'i büyük bir depremin beklediğini söyledi

Deprem Profesörü Ahmet Ercan, on yıllık bir araştırma ile İzmir'in deprem kimliğini ortaya çıkardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'in ‘deprem kimliğini’ açıkladı. 10 yıldır üzerinde çalıştığı projeyi tamamlayan Prof. Dr. Ercan, İzmir'de, son iki bin yılda meydana gelen depremleri belgeleri ile ortaya koydu. Bugünkü koşullarda, İzmir'de meydana gelebilecek depremin yol açabileceği hasarlar ile ilgili de çarpıcı veriler ortaya koyan Deprem Profesörü Ahmet Ercan, İzmirlilere bir iyi, bir de kötü haber verdi.

İzmir'de yeni oluşturulan kent alanlarının 6.4 büyüklüğündeki depreme göre tasarlandığının altını çizen Ercan, “İzmir'de 6.4'ten daha büyük olan depremler yıkım getirir. Öyle ki, 1901 ile 2000 yılları arasında İzmir merkezli 11 depremden dördü 6.4'ten daha büyük meydana gelmiş. Yer hareketleri, 2000 ile 2100 yılları arasında da 6.4'ten daha büyük en az 5 deprem olacağını gösteriyor. Bunların üç tanesi yıkımlara sebep olacak” dedi.

Yaptığı araştırmalar sonucunda, İzmir'de her 140 yılda bir ‘büyük deprem’ olduğunu belgeleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'i bekleyen büyük felaketi de açıkladı. Prof. Dr. Ercan şunları söyledi:

“İzmir'de, kayıtlardaki 6.4'ün üzerinde son büyük deprem 1870 senesinde meydana gelmiş. 140 yılda bir yıkıcı depremlerin tekrarlandığını varsayarsak, bir sonraki depremin yakın bir tarihte yaşanacağı kanısına varıyoruz. Kenti boydan boya saran İzmir kırığının, bu şiddetteki depremi yaratabileceğini düşünüyorum. Görülen o ki İzmir'in altı giderek geriliyor. Böyle bir durumda, İzmir Körfezi'nin kuzey kısmı daha büyük hasar görebilir. Dolgu alanları üzerine inşa edilen Alsancak'ın bir kısmı, Bayraklı, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir ve Çiğli, meydana gelecek depremden daha çok etkilenecektir. Bu bölgelerdeki yüksek yapılaşmalar da zararı artıracaktır. Özellikle Kadifekale, İzmir'in kanayan bir yarası. O bölgedeki yapılar tasfiye edilmeli ve bölge riskten arındırılmalı. Kentsel dönüşüm ihmal edilmemeli.”

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'deki yerel yöneticilerin, deprem konusundaki hassas tutumlarının, yıkım riskini azalttığını da belirterek İzmirlilerin yüreğine su serpti. Prof. Dr. Ercan şöyle konuştu:

“İzmir, benim ve benim gibi bilim adamlarının sözünü en çok dinleyen kent. Özellikle 2006'da yürürlüğe giren deprem yönetmeliğinin ardından binalar daha güçlü yapılmaya başlandı. Kent yapılaşmasının tepelere doğru gelişmesi de deprem riskini azaltan önemli bir faktör. Bu anlamda en güvenilir ilçeler Bayındır, Kiraz, Beydağ, Selçuk, Aliağa, Kınık ve Menderes olarak sıralanabilir. Bizler de yaptığımız araştırmaları yerel yönetimler ile paylaşacağız ve riskleri en aza indirmek için gayret göstereceğiz. Onlar da gelip bize danışsınlar.”

Prof. Dr. Ahmet Ercan, on yıllık araştırmalarını, belgesel niteliğinde bir kitap haline getireceğini belirtti. (dha)

http://www.beyazgazete.com/haber/2010/04/28/izmir-de-deprem-cok-yakin.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

istanbul'u kimse yemedi diye şimdi de izmir tehlikeye girdi.

Depremi tetikleyen bir çok sebep var.Ne zaman olacağını Allah bilir.

Bu yorumları yapabilmek için Allah gerekli aklı ve ilmi vermiştir ona birşey diyemem ama insanları tedirgin etmeye hiç gerek yok bence.

Link to comment
Share on other sites

Tnctr forumda üyerin bir çoğu İzmir'li olanlar var bu haberle belki ilgilenensinler,profesörün önceki yaptığı tahmin bazından uyarıları çıkmakta ve bu bölgede stres faazla,aynı uyarıları bundan iki sene öncede yapıldı

her an olabilme olasığı yüksek gibi görünüyor.Bizler için depremde yıkılan evler değil insanımızın can sağlığı.

Saygılarımla.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...