Jump to content

Linux Mint 9'da Neler Olacak?


kanlıkefen

Recommended Posts

Linux Mint'in ana sayfasında bulunan bir blog yazısında Mint 9'daki yenilikler anlatılmış. Ben de okuduklarıma yorumlarımı da katarak sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle Linux Mint 9, bir LTS (Long Term Support) sürümü olacak. Yani uzun süreli destek verilen bir sürümle karşı karşıyayız. Mint 9, yeni bir çekirdek sürümü ile gelecek. GNOME üzerinde birçok küçük değişiklikler olacak. Ubuntu 10.04 Lucid Lynx'te Ambiance Ve Rambiance Temalarında pencere butonlarının sola alınması, Ubuntu kullanıcıları arasında büyük bir yankı oluşturmuştu hatta Ubuntu'yu gittikçe Mac OS'a benzemekle suçlayanlar bile oldu. Mint 9'da ise böyle bir değişiklik söz konusu değil, butonlar olduğu yerde kalacak.

Sistem açısından birkaç güzel değişiklik var Mint 9'da. USB-Creator, sistemle beraber gelecek. apturl, sisteme eklenmiş olacak. Mats Geier'ın anısına*, Uçbirim'i açtığımızda O'nun sözlerinden oluşan bir mesaj belirecek. APT, 3 yeni komutla geliyor:

apt hold <paket>
apt unhold <paket>
apt held[/CODE]



Bu 3 komut, aşağıdaki 3 komutun kısayolu durumunda:

[CODE]echo <package> hold | dpkg   ?set-selections
echo <package> install | dpkg ?set-selections
dpkg ?get-selections | grep hold[/CODE]



transparent-menu.png

Menü konusunda da gelişmeler var. Artık uygulamaları direkt olarak menüden değiştirebiliyoruz. Eğer bir uygulamanın adını, simgesini, tanımını veya komutunu değiştirmek istiyorsak tek yapacağımız o uygulamaya sağ tıklayıp "Edit Properties" (Özellikleri Düzenle) demek olacak. Menünün saydamlığını ayarlayabiliyoruz. Bunun için menü özelliklerinden Seçenekler sekmesindeki ayar kısmını kullanıyoruz. Masa üstüne veya panele kısayol eklememizi sağlayacak 2 yeni içerik menüsü gelecek. "Her zaman favorilerle başlat" gibi bir seçenek de mevcut yeni menüde.

mintupdate-shield.png

Güncelleme yöneticisi de yenilenmiş. Kahverengi kilit simgeleri gitmiş, yerine beyaz kalkan simgeleri gelmiş. Eğer düzeltilmesi gereken bir problem yoksa güncelleme yöneticisi bize uyarı vermeyecek. Örneğin; eğer başka bir APT uygulaması çalışıyor ise uyarı almayacağız, gibi.

mixed.png

Paket yöneticisi de yenilenmiş. Bu yönetici aracılığıyla artık 30.000 pakete ulaşabiliyoruz. Yönetici, APT'den tamamen bağımsız bir durumda. 20-30 paket yüklerken bile, işlemler arka planda devam ediyor. İstediğimiz zaman açıp durumu gözlemleyebiliyoruz ve dilersek işlemi iptal edebiliyoruz. Arayüz, Ubuntu'nun Yazılım Merkezi'nden esinlenerek yapılmış ve oldukça değişik. HTML/CSS'i görüntülemek için Webkit motoru kullanılmış. Her şey tek tıkla yapılıyor. Tek tıkla uygulamaları, kategorileri, ekran görüntülerini ve hatta web sitelerini görebiliyoruz.

Eğer geliştirme takvimine sadık kalabilirlerse, Mint geliştiricileri aşağıdaki birkaç geliştirmeyi daha Mint'e eklemeyi planlıyorlar:

- Paket yöneticisinden uygulamaları görüntüleyebilme
- Menüde daha az ve daha iyi öneriler
- Menüde geliştirilmiş katman
- Temalar ve görünümle ilgili yenilikler

Link to comment
Share on other sites

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx'te pencere butonlarının sola alınması, Ubuntu kullanıcıları arasında büyük bir yankı oluşturmuştu hatta Ubuntu'yu gittikçe Mac OS'a benzemekle suçlayanlar bile oldu.

Sadece Ambiance Ve Rambiance Temalarında MAC OS Gibi Solda Bunu Belirteyim Dedim. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...