Jump to content

Özgür Yazılım Kara Listeye


KemalALKIN

Recommended Posts

iipa.jpg
Üyeleri arasında BSA, Amerika Sinema Birliği (MPAA) ve Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) gibi lobi kurumlarını barındıran Uluslararası Fikri Haklar Birliği (IIPA), Amerikan hükümetine, özgür yazılım kullanan ülkelerin telif hakkı düşmanlarının yer aldığı kara listeye eklenmesini tavsiye etti!

IIPA'nın hazırladığı ve Amerikan hükümetine sunduğu 498 sayfalık raporda, IIPA’nın tespitlerine göre fikri hakları çok az koruyan ya da korumayan ülkelerin listesi bulunuyor ve bu ülkelerin özel gözetim altına alınması isteniyor. Raporda, özgür yazılımlar karşısında kimi devletlerin gösterdiği olumlu tutumların, fikri hakları zedelediği savunuluyor!

Amerikan hükümeti, her yıl lisans ve patent haklarını korumakta yetersiz gördüğü ülkeleri gösteren "Özel 301" raporunu yayınlıyor. Listeye giren ülkelere karşı ticari yaptırımlara sebep olan ve bu ülkeler üzerinde baskı kurmak amacını taşıyan liste, genellikle Çin ve Rusya’yı hedef alıyor. Çin ve Rusya, İnternet korsanlığına, korsan ve sahte ürünlere karşı önlem almamakla suçlanıyor.

Geçen sene ABD dış ticaret müsteşarı Ron KIRK'in girişimleriyle, Kanada bu yıl ilk defa bu kara listeye alındı. Buna sebep olarak ise Kanada'nın Dünya Fikri Haklar Kurumu’nun (WIPO) 1996’da çıkardığı İnternet üzerindeki telifleri korumaya yönelik kararları uygulamaması gösterildi.
Amaç, özgür yazılım kullanan ülkelere korku salmak

Eğer IIPA bu kafada devam ederse Brezilya, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam gibi ülkeler de bu yılın kara listesine girecekler! Burada ilginç olan nokta, bunu yapabilmelerini sağlayan gerekçe. Kanada Sivil Haklar Kurumu Digital Copyright Canada üyesi ve İngiliz hukuk öğretmeni Andres GUADAMUZ durumu şöyle aydınlatıyor: "Burada uygulanan, IP ile alakalı korsanlığın desteklenmesi değil. Aksine, açık kaynak yazılım kullanmayı teşvik eden ve devlet kurumlarında kullanılmasını isteyen ülkeleri suçlu konumuna koyuyor."

Endonezya hükümetinin açık kaynak yazılımların kullanımını önermesi sonucunda alınan IIPA kararı bunu açıkça gösteriyor. Bunun yazılım sanayiini zayıflatacağı, "şirketler için yapay bir tercih" oluşturup yazılım sanayisinin "uzun dönemli rekabeti azaltacağını" iddia ediliyor. Endonezya'nın ticaret ambargosu uygulanan ülkeler listesine alınmasını öneren rapor şöyle devam ediyor: “Kullanıcıların bu pazardaki en iyi üründen yararlanmasını sağlayan ve gittikçe büyüyen bir sistem yerine, fikri ürünlere gereken değerin verilmediği bir düşünce yapısı destekleniyor."

Özgür Yazılım Vakfı’na (FSF) göre, Yeni Binyıl Dijital Telif Hakkı Yasası (DMCA), özgür yazılımın gelişimini engelleyen ve ticarette olumsuz etki yaratan bir yasaya dönüştü. Özgür Yazılım Vakfı, Washington yönetimine Amerikan anayasasındaki demokratik ilkeler doğrultusunda, özgür yazılım pazarını desteklemesi ve 301 raporunu "pazarlık aracı" olarak kullanmayı bırakması çağrısında bulunuyor.


Kaynak:The H Online
KAYNAK:http://www.ozgurlukicin.com/
Haberin Türkçe Adresi:
http://www.ozgurlukicin.com/haber/ozguryazilim-kara-listeye/[/CODE]


Haberin Orijinal Adresi:

[CODE]http://www.h-online.com/open/news/item/US-copyright-lobby-claims-free-software-undermines-respect-for-intellectual-property-940921.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...