Jump to content

Baykam ve ekibinden çıplak protesto


mavikiz

Recommended Posts

TÜM dünyadan gelen 49 sanat galerisi, 10 sanat kurumu, 9 ayrı insiyatif grubu ve 150'yi aşkın ulusal ve uluslararası sanatçının resim, heykel, fotoğraf, video art ve dijital sanat eserlerine ev sahipliği yapan ‘Comtemporary İstanbul’ sanat fuarı, 21 Aralık'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda sanatseverlerle buluştu.

Fuarın açılış öncesinde, bugün yapılan tanıtım kokteylinde, eserler tanıtılırken Bedri Baykam, kendi sanat standında kokteyle katılanlara ekibiyle birlikte protesto niteliğinde bir gösteri sundu.

48479.jpg

CANLI PERFORMANSLA SAHNELENDİRİLEN ‘ÖZGÜRLÜK’ TABLOSU

Türkiye’den ve dünyadan önemli sanatçıların eserlerini sergilediği ‘Comtemporary İstanbul’ sanat fuarında, Bedri Baykam, kendi sanat standında yöneticiliğini yaptığı bir gösteriyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fransız ressam Eugene Delacroix'nın ‘Özgürlük’ tablosunu sansürlemesini protesto etti. Göğüsleri açık kadının tabloda yer alması nedeniyle kitaptan çıkarılan tablo, bu gösteride canlı performans olarak oyuncular tarafından sahnelendi. Tabloda, özgürlük simgesi olarak kabul edilen göğüsleri açık kadını canlandıran kadın oyuncu ise protesto uğruna göğüslerini sergilemekten çekinmedi.

Fransız ressam Eugene Delacroix'nın ‘Halka Yol Gösteren Özgürlük’ isimli 1830 tarihli çalışması, bir elinde Fransa bayrağı, diğer elinde ise bir tüfek olan, elbisesi yırtılmış, göğsü açık, yalın ayak bir kadını tasvir ediyor. Tüm dünyada Fransız İhtilali'nin simgelerinden biri olarak kabul edilen tablo, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7'inci sınıf ders kitabından göğüs kısmı çıplak bir kadının bulunması nedeniyle sansürlenmiş ve ders kitabından çıkarılmıştı.

Protesto niteliğindeki bu eylemin yöneticisi olan Bedri Baykam, resmin adının halka yol gösteren özgürlük olduğunu ve özgürlüğe dokunulmasına izin vermeyeceklerini belirterek “Biz sanatçılar olarak bu toplumda özgürlüğün ve demokrasinin biz güvencesiyiz, sigortasıyız. Ne Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ne hükümetin, halkın özgürlüğüne dokunma hakkı olmadığını söyleyen Baykam “Sanata müdahale hakkı olmadığını, sanatın dokunulmaz olduğunu anlayacak herkes bu gösteri sayesinde” dedi.

Baykam ayrıca bu gösterinin çok ciddi bir uyarı olduğunu söyleyerek “Bu onlara çok ciddi bir uyarı, bir ikaz, bir measaj toplumdan, sanattan, Türkiye'nin gençliğinden ve Atatürk Türkiyesi'nden” şeklinde konuştu.

Tabloyu canlandıran oyuncular, izleyicilere 1,5 saat boyunca hareket etmeden gösterilerini sundu. İzleyicileriden sıkça alkış alan bu çalışmayı izleyenler arasında sanatseverlerin yanında çocuklar da yer aldı.

Dünyanın belli başlı önemli güncel sanat fuarlarında olduğu gibi Contemporary İstanbul süresince de çağdaş sanatı konu alan çeşitli paneller gerçekleştirilecek. Contemporary Roundtable Programı adıyla ziyaretçilere de açık olacak bu panellerde, uzman görüşlerine yer verilecek. Fuarda süresince klasik müzik resitallerinden, caz konserlerine kadar zengin bir akşam programına ve gün boyu DJ performanslarına çeşitli etkinlikler ziyaretçileri bekliyor olacak.

‘Contemporary İstanbul’, 21-24 Aralık 2006 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sanatseverleri bekliyor.

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...