Jump to content

Yusuf İslam'ın gördüğü ışık / video


mavikiz

Recommended Posts

Pop müziğin efsane şarkıcısı Cat Stevens'ın İslama dönüp, pop müziği bırakmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçti. O şimdi Yusuf İslam ve uzun bir süre sonra yeniden pop müzik söyleme kararı aldı. Ve ilk konseri de hayranlarının gönlünde boş yere taht kurmadığını özler önüne serdi.

48489.jpg

Yusuf İslam, ilk müslüman olduğu günlerde Londra Merkez Camisinin imamın kendisine “müzikte bizati bir sakınca yok, yeter ki sözleri gayri-meşru olmasın “dediğini anlatıyor. Fakat bununla birlikte “müzik ve müziği çevreleyen tüm sosyal çevre ile endüstri alanları tehlike içerdiği için uzak durulması gereken yerlerdir” diyen Müslümanların etkisi altında kaldığını belirterek, "Tehlikeden korunma adına, kendimi daha güvende kılmak için bu yorumlara kulak verdim ve müziği terk ettim" diyor.

Yusuf İslam geçtiğimiz ay diğer yorumlara kulak vermeyi tercih etti ve uzun yıllar sonra gitarını eline pop müzik konseri vermek için aldı. “Şimdi yeniden başlamanın vaktidir” diyor Yusuf ve kendi dünyasında bu birbirine zıt iki görünen iki kararın aslında birbirini tamamlayan, yerine ve vaktine göre alınmış kararlar olduğunu savunuyor.

Yusuf İslam evlilik niyetinde olduğu günlerin anılarıyla başlıyor, kendri öyküsünü bugüne getiren noktaya ve “Evliliği düşünebileceğim iki kız vardı. Onları ayrı ayrı zamanlarda annemle tanıştırma niyetiyle eve davet ettim. Tercihi anneme bıraktım. Çok şükür doğru bir tercih yapmış” diyor.

Böylelikle alkolle, tüberkülozla, sahnenin hem heyecan hem de nevrozlar yükleyen yorgunluğuyla gecen yıllardan sonra İslam diniyle ve ailesiyle çevrili bir hayat başlıyor. Bu noktada anahtar cümle belki de ”güven”, müziği ve müziği çevreleyen dokuyu tehlikeli diye niteleyen yorumu o gün için tercih edişine sebep güven arayışı gibi gözükmektedir.

Ailesi, vakıf faaliyetleri, kurduğu Müslüman okulları, İslami dokulu oteli; tüm bunlar Yusuf İslam’ı ,rock/pop yıldızlarının “life at the edges” denilen,”ipin ucundaki hayatlar”dan sıyırıp alıyor.

.

“Evet biraz zor ve yırtıcı bir karar oldu, yıllar yılı bir kuşağın ikonu gibi sahnelerdesiniz sonra bütün bundan kopup ayrılıyorsunuz. Ancak uzun yıllar geçtikten sonra tercihlerinizi dönüp değerlendirebiliyorsunuz. Bilgelik, alimlik, bunlar zaman ister” diyor İslam.

Böylece Yusuf İslam yıllar yılı gitarı eline dahi almıyor. Ta ki bir gün oğlu elinde gitarı eve gelip tıngırdatmaya başlayana dek.

Şimdilerdeyse önümüzde yeni bir albüm var: ”bir başka fincan”

Üstelik bu albümdeki çalışmalar, son 10 yılda kendi çıkardığı, yahut birkaç eserle katıldığı ilahi albümlerinden değil. Pop tınılarında..

Yusuf İslam bir figür olmaktan sıkılmışa benziyor, buna sıkılmaktan çok yorgunluk da diyebiliriz. Buna sebep eskiden pop yıldızıyken olduğu gibi sonrasında da vazife addedilmiş biri gibi, nihayetinde bir figür gibi durması da olabilir. Biçilmiş rollerden ziyade ”dünyayı daha güzel hale getirme adına” kendisinin ne yapabileceğini düşününce soluğu müzikte alıyor. Özellikle son 4-5 yıllık sürecin de buna etkisi olmuş gibi...

11 Eylül ile birlikte Batıda Müslümanları fişlemelerin artması, Irak’ın işgali, savaş karşıtı gösteriler, Irak'ta rehin alınan İngiliz vatandaşlarını için kurtarma görüşmeleri… Bütün bunlar Yusuf İslam’ı “hayatın akışına” tekrardan geri döndürdü.

2004‘de Amerika'ya sokulmadı. Yaptığı yardım faaliyetlerinin Hamas Örgütüyle

ilintili olması buna gerekçe gösterildi. Tüm bunlar Yusuf İslam’ın güvenli addettiği dünyadan sıyrılıp, tekrar sahneye çıkmasına sebep oldu.

“Ortak duygu adına büyük adım” diyerek yaptığı esprinin manası şüphesiz bu yaşadıklarında gizlidir. Dünya güvensizse ben de kendi güvenimi çok düşünmemeyim diyerek sahneye atılmasına, herkes için bir şeyler yapabilmenin arayışı sebep olmuş...

Kimbilir müzik üstadı İslam belki de şöyle dedi: “Kapalı devre muhafazakarlıklar kesmeyecek, bu dertli dünyanın şarkılarını söylemek lazım. Bir şey yapmalı”

Kaynak: The Guardian

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...