Jump to content

D Sürücüsünde 8 Gb Fark Var


Bitmap

Recommended Posts

resim_147951165.JPG

Dosyaların tümünü seçmek ile D sürücüsünü sorgulamak arasında fark var!

işte fark burda 6 gb bir fark ortaya çıkıyor

yani sorunum belli dosya ların hepsinin toplamı 93 gb iken d nin özelliklerinde 98 gb gözüküyor nedeni nedir acaba

Sorun çözüldü! cevap yazanlara teşekkür ederim

Link to comment
Share on other sites

iLk Basta Sana Onerebilecegim Virüs Taramasıdır. Bundan Sonuc Alamazsan Yapman Gereken En İyi Yol Yedekleri Alıp Disk e Fdisk Cekmendir. Bu Hdd ni Bir Nevze Olsun Rahatlatır. Ve Mümkünsede Hdd leri Tek Parca Olarak Yani 100 Gb sa 100 160 gb 160 Gb Olarak Tek Bolumde Kullanmandır.

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar

en başta bu disk sistem diski

yani c sistem d yedek gibi

diğer hdd 320 gb tek bölüm ve neredeyse dolu yani yedek imkanı yok

virüs taraması ise avira premium ıobit security ve windows defender aynı anda çalışıyor

hepsiyle taradım

disk birleştirme işe yararmı bilmem ama % 15 boş istiyor oda yok

parçalanmış dosya fazla neredeyse %90 ı parçalanmış dosya bundan olabilirmii

Link to comment
Share on other sites

Eğer yanlış anlamadıysam.

2 hardiskiniz var.

2. hardiskiniz 160 gb.

Bu hardiskin D Bölümü 100 gb.

Eğer öyleyese D bölümü zaten 93 gb olması gerekir.Zira disk üreticileri 1000MB=1gb derken windows 1024=1gb olarak kabul eder.Bu nedenle hardiskin üzerinde yazan boyutunu 0.93 katsayısıyla çarptığınızda windowsun gördüğü hardisk boyutunu görürsünüz.

Hardisk parçalanması boyut azaltmaz ama hardiskin ömrünü kısalttığı gibi dosya aramalarında hem sizi hem de diski yorar.Diski birleştirmelisiniz.Size raxco perfect diski öneririm.Smart yöntemiyle birleştirin bu programla.

Kısacası kayıp yok.Ama diskinizi bir an önce birleştirn.Saygılarımla

Link to comment
Share on other sites

Yagmur adamın dediği yanlış. Harddiske sağ tıkladıgında kapasite ne yazıyorsa kullanılabilir o olması gerek. Dostum benim görüşümce geri kalan o bölüm bu zamana kadar silinme kayıtlarının ve sistem geri yükleme noktalarının tutuldugu dosyalar. Diyeceksinki oraları tam olarak nasıl temizlerim. Bunu program ile temizlemenin bir yolu varmı bilmiyorum(mantıken olması gerek arama yap). Eğer imkanın varsa bilgilerini bir yere al geçici süreliğine orayı biçimlendir muhakkak geçecek. Bir yerden taşınabilir harddisk vs.. bulamazmısın ?

Yagmur adamın dediği yanlış. Harddiske sağ tıkladıgında kapasite ne yazıyorsa kullanılabilir o olması gerek. Dostum benim görüşümce geri kalan o bölüm bu zamana kadar silinme kayıtlarının ve sistem geri yükleme noktalarının tutuldugu dosyalar. Diyeceksinki oraları tam olarak nasıl temizlerim. Bunu program ile temizlemenin bir yolu varmı bilmiyorum(mantıken olması gerek arama yap). Eğer imkanın varsa bilgilerini bir yere al geçici süreliğine orayı biçimlendir muhakkak geçecek. Bir yerden taşınabilir harddisk vs.. bulamazmısın ? Diğer HDD bölümlerinde boş yerin var ise bilgilerini oraya taşı. Bu bölümü biçimlendir.

Link to comment
Share on other sites

bilalozkan7 benim dediğim doğru.640 gb lık western digital marka hardiskim var.

C Diski:117 gb

D diski:146 gb

E Diski:332 gb

Toplam:595 gb

640 x0.93:595 gb

zmdovn.jpg

Bu benim iddiam değildi.Google da aratın göreceksiniz.

Bu arada windows sizn kopyaladığınız dosyalardan 1024 mb tını 1 gb olarak kabul eder.Yani hardiskinizi yine tam kapasite kullanırsınız.Sonuçta dosyalarm içinde 2 katları (binary) boyutlandırma

yapacaktır.Saygılarımla

Detaylı Açıklama(Alıntıdır):

Eğer 200 GB'lık sabit diskinizin Windows altında neden 186 GB olarak göründüğünü bir kez olsun merak ettiyseniz, siz de bu olgudan payınıza düşeni almışsınız demektir. Ancak sabit disk üreticilerinin cihazların paketlerine hatalı bilgi yazdıklarını düşünmek yanlış olur. Genellikle hem Windows'un hem de üreticilerin haklı olmaları ile sonuçlanan bu sorun, aslında tamamen kullanılan hesaplama yöntemleri ile ilgili. Yani bir depolama cihazı alırken üzerinde ne kadar veri saklayabileceğinizi öğrenmek için mutlaka hesap yapmalısınız. Sabit disk üreticileri cihazların kapasitesini tamamen fiziksel değerleri kullanarak hesaplıyorlar. Buna göre, bir Gigabyte 1.000.000.000 Byte yani kısaca 1.0003 Byte'a denk geliyor. Ancak Microsoft gibi bir yazılım üreticisi için bir Gigabyte 1.073.741.824 Byte yani kısaca 1.0243 Byte anlamına gelir.

Üreticiler için 1GB=1.000.000.000 byte

Yazılım tabanında 1GB=1.073.741.824 byte Bunun nedeni ise dijital teknolojideki (hafıza yapıtaşlarının adreslenmesi gibi) birçok işlemin ikilik sayı sisteminde gerçekleşmesi ve 1.024'lük sistemin (1×210 Byte = 1.024 Byte = 1 KByte) ortaya çıkmasıdır. Ancak işletim sistemi dosyalarından MP3'lere kadar hemen hemen tüm dosyaların 1.024'lük sistemde saklanmasına ve buna göre oluşturulmasına rağmen, bir sabit disk satılırken her zaman en son işlem göz önünde bulundurulur.

Yani, bir sabit diskin veya DVD medyanın aslında ne kadar saklama kapasitesine sahip olduğunu tespit etmek için kapasiteyi gösteren Gigabyte değerini, 1.0003 : 1.0243 = 0,9313 olduğu için yaklaşık olarak 0,93 ile çarpmalısınız. Buna göre 200 GB'lık kapasiteyi 0,93 ile çarpacak olursanız 186 GB, yani tam olarak Windows'un disk yöneticisinin gösterdiği kapasite değerini elde edebilirsiniz.

Kapasite aslında Gigibyte cinsinden ölçülür Geçmişe dönüldüğünde ise bu kafa karıştırma oyunundaki suçlunun, ikilik sistemi kullanmayı inatla reddeden sabit disk üreticileri olduğu görülüyor. Rakamlar eskiden pazarlama konusunda daha etkiliydi. Diğer taraftan seneler önce ikilik sistem için ayırt edici olarak Gigabyte yerine Gibibyte (GiB) terimi kullanılıyordu. Buna göre 700 Megabyte büyüklüğündeki bir program gerçekte 700 Mebibyte (MiB) büyüklüğüne denk geliyordu. Ancak bu terimler, programlar ve dosyalar yanlışlıkla Giga, Mega ve Kilobyte olarak boyutlandırıldıkları için yazılım pazarında kendine yer edinemedi. Bu oyundaki tek kazanan ise daha yüksek Gigabyte değerlerinin büyük bir avantaj sağladığı sabit disk ve medya üreticileri oldu. Son birkaç yıla kadar sabit diskler ve optik medyaların boyutları maksimum birkaç yüz Megabyte ile sınırlıyken, Mega ve Mebibyte arasındaki fark çok küçüktü ve bu nedenle rahatlıkla göz ardı edilebiliyordu. Ancak sabit disklerinin kapasitelerinin 500 GB sınırını zorladığı bugünlerde, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Örneğin, Hitachi'nin 500 GB'lık modeli Deskstar 7K500 aslında maksimum 465,8 Gibibyte'lık bir veri saklama kapasitesine sahip. Ancak sadece 100 GByte'lık bir sabit diskte bile Windows 10 Gibibyte kadar daha düşük bir kapasite gösteriyor (Bk. "Diskinizin kapasitesi aslında ne kadar?"). Sabit disk kapasiteleri Terabyte sınırını geçtiğinde söz konusu fark, üreticilerin bir daha "Tebibyte" değerini cihazların üzerine yazamayacakları kadar büyük olacak. Disk kapasiteleri çok farklı olabiliyor Söz konusu 0,9313 dönüştürme faktörü şu ana kadar kullanılabilecek gerçek disk kapasitesini verebiliyordu, ancak bizim ölçtüğümüz değerler kalite farklarından veya üreticilerin yapıya bağlı farklarından ötürü değişiklik gösterebiliyor. Bazı üreticiler diskin bir kısmını Firmware için ayırıyorlar. Ama bu göz ardı edilebilecek kadar küçük bir alan tutuyor. Ayrıca bazen sabit diskin söylenen fiziksel boyutlara ulaşamadığı da oluyor. Örneğin, her biri 133 GByte (133 GB x 3: 399 GB) kapasiteye sahip üç veri diski içeren bir model 400 GByte'lık bir sabit disk olarak piyasaya sunulabiliyor.

Üreticiden üreticiye değişen bu farkı n boyutları ise azımsanacak gibi değil. Örneğin, Western Digital'ın 250 GB'lık WD2500BB modeli 245,1 Gibibyte kapasitesine ulaşırken, Samsung'un aynı büyüklükteki SP2513N modeli maksimum 227,5 Gibibyte veri saklayabiliyor. Buna karşılık Seagate'in 200 GByte kapasiteli SATA 7200.7 sabit disk modeli ise tamı tamına 200 Gibibyte veri saklama kapasitesine sahip. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu durum tabii ki sabit disk sektörü için bir istisnadan ibaret. Yukarıda bahsettiğimiz rakamlar ister PC ister DVD yazıcı veya MP3 oynatıcı olsun tüm sabit diskler için geçerli. DVD diskler için de bu tür bir hesaplama sorunu var ancak bunların gerçek veri saklama kapasiteleri üreticiden üreticiye değişiklik göstermiyor. Normalde 4,7 GByte büyüklüğündeki bir DVDR, maksimum 4,37 Gibibyte veri saklama kapasitesine sahip. Çift katmanlı DVD R9 (DL) diskleri ise üzerinde 8,5 GByte yazmasına rağmen ancak 7,91 Gibibyte veri saklayabiliyorlar. Kullanılabilir disk alanını belirleyen etkilenler Veri saklama ortamı üzerinde kullanılan dosya sistemi de kapasitenin üzerinde yazana kıyasla daha az olmasına yol açıyor. Buradaki sorumlu ise küme (cluster) büyüklüğüne göre farklılık gösteren veri kesiti. Küme (veya blok), bir sabit disk üzerindeki verilerin içerisine kaydedildiği en küçük saklama birimidir ve bir dosya kaydedildiğinde son bloğun tamamen dolu olup olmadığı göz önünde bulundurulmadan yeterli sayıda küme içerisinde saklanır. FAT16 gibi eski bir dosya sisteminde küme boyutu çok büyük olduğu için, daha büyük bir kesite ve dolayısıyla da daha çok kullanılamayan disk alanı ortaya çıkmasına neden olur. Modern NTFS dosya sisteminin (sadece Windows için) blok büyüklüğü ise sadece 4 KB'tır. FAT32 dosya sistemi FAT16'ya kıyasla daha yeni olduğu ve NTFS'den farklı olarak hemen tüm işletim sistemleri tarafından okunabildiği için birçok modern sürücü bu dosya sistemi ile biçimlendirilmiştir.

Büyüklüğü 8 GB'tan küçük olan diskler için FAT32 ile NTFS dosya sistemlerinin blok boyutları arasında bir fark yok. NTFS biçimlendirmesi, disk bölümü büyüdükçe kesit boyutunu düşürür ki bu, sabit disk kapasitelerinin 500 GB sınırları nı zorladığını göz önünde bulundurduğumuzda göz ardı edilemeyecek bir faktör. DVD yazarken kullanılan dosya sistemi ise (örneğin, ISO 9660, UDF) lazerin fiziksel yazma işlemi her zaman aynı olduğu için veri saklama kapasitesinde farka neden olmuyor. Ancak istisnai olarak bir DVD'ye birden fazla seferde veri yazılırsa (Multisession) her bir yazma sırasında yeni oturum bilgileri de diske kaydedileceği için daha fazla alan kaybına yol açıyor. Hafıza kartlarının büyüklükleri gerçek Hafıza kartlarında söz konusu nominal ve gerçek kapasite değerleri arasında şu ana kadar bir fark gözlemleyemedik. Bu durum, hafıza kartı bloklarının ikilik sistemi temel almaması ve birçok USB hafıza ile hafıza kartında rezerve blokların kullanılmasından kaynaklanıyor olabilir. Buna göre 512 MB büyüklüğ ündeki bir USB belleğin gerçekten de 512 Mebibyte kapasitesinde olması ihtimali ise çok yüksek. Hafıza kartları genellikle FAT32 dosya sistemi ile biçimlendiriliyor. Eğer hâlâ FAT16 dosya sistemini kullanan bir USB belleğe sahipseniz, FAT16'nın çok büyük hafıza blokları çok fazla kayba neden olduğu için, bir an önce FAT32 kullanarak biçimlendirmelisiniz. Çünkü kaba bir hesapla, 4 GB'lık bir disk üzerinde FAT 16 ile FAT32 dosya sistemi arasında yaklaşık olarak 100 MB'lık bir fark vardır

Link to comment
Share on other sites

ya abiler tamam onda sorun yok

benim demek istediğim o değil

160 gb hdd de 149 gb net alan var

benim söylemek istediğim d diskinde 99.2 gb net alan var

resimde gördüğünüz gibi yani sistem doyyaları ve geri yükleme dosyaları iççinde 99,2 gb veri var

ama d nin özelliklerinde 98 gb dolu gösteriyor nedeni nedir benim demek istediğim bu

Link to comment
Share on other sites

işte bu işler böyle olmaz.

System Volume Information'u bu şekilde dosya boyutunu öğrenemessin.

yani sağ tık özellikler deyip onun boyutunu ölçemezsin.

Anladın mı.

Virüs Falan yok bilgisayarda.Geri Kalan System Volume Information Klasörünün Boyutu.

:D

Link to comment
Share on other sites

işte bu işler böyle olmaz.

System Volume Information'u bu şekilde dosya boyutunu öğrenemessin.

yani sağ tık özellikler deyip onun boyutunu ölçemezsin.

Anladın mı.

Virüs Falan yok bilgisayarda.Geri Kalan System Volume Information Klasörünün Boyutu.

:D

çoook uyanık ve akıllısın :) ama

sistem geri yükleme kapalı

pisi memo

Link to comment
Share on other sites

sshot1zn.jpg

Gördüğün gibi sana özel bir durum değil bu :) Yaklaşık aynı fark bende de çıkıyor. Demek ki dosyaların tümünü seçip özellik sorgulamak tam kullanılan kapasiteyi vermiyor. Bunda bir çok etken olabilir. Kanımca endişelenecek bir durum yok. Tam emin olmak istiyorsan diski yedekleyip biçimlendirmen lazım. Ancak o zaman anlarsın problem olup olmadığını!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...