Jump to content

Siber Saldırıya Karşı Kapsamlı Tatbikat


mucit41

Recommended Posts

Siber saldırıya karşı kapsamlı tatbikat

BTK ve TÜBİTAK, Türkiye'deki siber saldırılara karşı savunma gücünü tespit için tatbikat yapacak

01 Nisan 2010 Perşembe - HABERTÜRK

504916_detay.jpg

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve TÜBİTAK, Türkiye'de kurum ve kuruluşların bilgi ve iletişim sistemlerine yönelik bilgi sızması, bilgisayarın çökertilmesi, web sitesinin ele geçirilmesi gibi siber saldırılara karşı savunma gücünü tespit için tatbikat yapacak.

Ekim ayında yapılması planlanan ve 4 sürecek ''Ulusal Bilgi Güvenliği Tatbikatı''na kamu kurum ve kuruluşları, elektronik haberleşme sektöründeki işletmeciler ve özel sektör kuruluşları katılacak. Tatbikatta, ''siber saldırı senaryoları'' hazırlanacak ve bu senaryolar çerçevesinde kamu kurumlarının alması gereken önlemler masaya yatırılacak. AA muhabirine açıklamalarda bulunan BTK Başkanı Acarer, 10 Kasım 2008'de çıkartılan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile BTK'ya ''bilgi güvenliği ve haberleşme gizliliğinin gözetilmesi, izinsiz erişime karşı şebeke güvenliğinin sağlanması, kişisel veri ve gizliliğin korunması ve elektronik haberleşme sektörüne yönelik olarak, milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla mevzuatın öngördüğü tedbirlerin alınması'' görevlerinin verildiğine dikkati çekti. Bunun üzerine, TÜBİTAK UEKAE, elektronik haberleşme işletmecilerinin katılımını da sağlamak amacıyla, BTK'ya ''Ulusal Bilgi Güvenliği Tatbikatı 2010''u birlikte düzenleme teklifinde bulunduğunu ifade eden Acarer, "'Ulusal Bilgi Güvenliği Tatbikatı', iki gün katılımcı kurum temsilcilerinin bulunacağı ortak bir alanda, iki gün ise kurum temsilcilerinin kendi kurumlarında bulunacağı ortamda olmak üzere toplam dört gün sürecek."

''SİBER GÜVENLİK ELEMANI''

Siber güvenlik konusunun tüm ülkeleri yakından ilgilendirdiğini ve pek çok ülkenin siber güvenlik ile ilgili çalışma yaptığını anlatan Acarer, siber saldırılar nedeniyle çok ciddi maddi zararlar oluşabileceğini söyledi. Acarer, tatbikatta ''siber saldırı senaryoları'' hazırlanacağını ve bu senaryolar çerçevesinde kamu kurumlarının alması gereken önlemlerin masaya yatırılacağını ifade etti. Acarer, tatbikatta sistemin dayanıklılığını ve sistemdeki açıkları görme imkanının elde edileceğine dikkati çekti. TÜBİTAK UEKAE Müdür Yardımcısı Mert Üneri de "Ulusal Bilgi Güvenliği Tatbikatı, Türkiye'de bilgi güvenliği konusunda idari, teknik ve hukuki kapasitenin geliştirilmesine, kurumlar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımına ve farkındalık oluşumuna önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir'' diye konuştu.

AA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...