Jump to content

Böyle Soğutma Görmediniz!


umutcnakn

Recommended Posts

Böyle bir işlemci soğutma yöntemi görülmedi! İşte nanoteknolojinin son mucizesi...

Bilgisayar firmalarının başta gelen ortak sorunlarından biri, daha hızlı işlemciler çıktıkça soğutmanın nasıl yapılacağıdır.

Çoğu bilgisayar kullanıcısının da bildiği gibi işlemciden en iyi performansı almanın yolu onu serin tutmaktır. Benchmarkları zorlayan çoğu bilgisayar, sıvı nitrojen gibi pek de alışık olmadığımız yöntemlerle soğutulmakta.

Roschester Üniversitesi'nden iki araştırmacı, belki de ilerde işlemcileri daha kolay ve etkili soğutmaya gidecek bir yolun temellerini attılar. Araştırmacıların buluşu; suyun, silikon yüzeyde hiçbir pompa veya artı bir güç olmadan yer çekimini yenerek tırmanmasını sağlıyor. Kamışla su içmeye benziyor ama kamışın diğer tarafından siz çekmeden de su yukarıya doğru çıkabiliyor.

Su nasıl yürüyor?

Süreç şu şekilde işliyor; aşırı güçlü lazerlerle silikon üzerinde nanometre ölçeğinde yapılar oluşturuluyor. Silikon yüzeyindeki bu yapılar, silikonun hidrofillik(suyu emebilme) özelliğini çok yükseğe çıkarıyor. Böylece su molekülleri, silikon yüzeyine daha da yakın olmak istiyor. Ve kelimenin tam anlamıyla silikon yüzeye daha da yaklaşabilmek için birbirleriyle yarışır gibi, saniyede 3.5 cm'lik bir hızla üst üste tırmanıyorlar.

Günümüzde çoğu bilgisayar havayla soğutuluyor. Sıvıyla soğutmak çok daha iyi bir yöntem ancak günümüzde sıvıyla soğutulan bilgisayarlar fazla büyük gözüküyor ve çoğu sistem için de pek uygun olmayabiliyor.

Uzmanlar ilerde kendi suyunu kendi pompalayabilen silikonların kişisel bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılacağını düşünüyor.

t6tgyv.jpg

Kaynak:veteknoloji

Başarının sırrı nedir?

Doğru Kararlar

-Doğru karar almanın yolu nedir?

Tecrübe

-Tecrübe kazanmanın yolu nedir?

Yanlış kararlar...

vrzfh5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...