Jump to content

Çiftçiler, Tarlayı Cep Telefonu Ile Sulayacak


wmismail

Recommended Posts

ciftciler-tarlayi-cep-telefonu-ile-sulay

Çiftçiler, tarlayı cep telefonu ile sulayacak

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Tarlam Cebimde" projesi çiftçilere büyük kolaylık sağlayacak.

Proje hayata geçirilirse çiftçiler cep telefonuyla tarlalarını sularken, zaman ve emek yönünden tasarruf sağlayacak.

Proje, lise öğretmeni Bayram Koç'un danışmanlığında öğrenciler Hüsnü Barkın (18) ve İsmail Azma (17) tarafından hazırlandı.

Proje, çiftçinin oturduğu yerden, cep telefonu sistemiyle tarlasını otomatik olarak sulayabilmesini ve yine cep telefonuyla sulamayı durdurabilmesini öngörüyor. Sistem, yağmuru, toprağın nem miktarını ve buharlaşma oranını algılayarak sulamayı kesiyor. Ürünlere zarar verebilecek hayvanlar tarlaya girdiğinde sirenler çalıyor ve projektörler devreye giriyor.

Günlük yaşamın her alanına giren otomasyon sisteminden yararlanarak projeyi geliştirdiklerini anlatan Bayram Koç, "Su kullanımını bilinçli hale getirilmesi bence bu projenin en yüce yönüdür." dedi. Projeyi hazırlayan 12. sınıf öğrencisi Hüsnü Barkın, tarımda kontrolsüz aşırı su kullanımını önlemek istediklerini söyledi. 11. sınıf öğrencisi İsmail Azma da "Nem sensörü, dijital termometre ve hareket sensörü kullandık. Projemiz geliştirilebilir özelliklere sahiptir." şeklinde konuştu.

Silopi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Muharrem Onat ise bölge insanına hitap edecek projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Onat, "Bu proje büyük bir idealin ön adımları gibi algılanabilir. Çünkü ilimizin hatta bölgenin sanayi sektörüne ara çözümler üretecek şekilde proje merkezli bir okul olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:

http://www.beyazgazete.com/haber/2010/03/04/ciftciler-tarlayi-cep-telefonu-ile-sulayacak.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Cep telefonları ile bu tür uygulamalar yeni değil,bu tür uygulamaları japonların eskiden geliştiridikleri bir uygulama aklıma getirdi,adam otoparka park ettiği aracına çep telefonla gönderdiği komutla araç bulunduğu yerden insansız olarak ayrılıp komut gönderilen yere gelmesi ve diğer örnekler ise çep telefonla evinin gaz ocaklarını kapatma,pencere perdelerini açıp-kapama,evde açık kalan lamabaların kontrolü ve işe giderken mikrodalga fırına konulan yemeğin iş sonuna doğru açılma komutu ile işten dönen hazır pişmiş yemeği görmesi ve daha faazla ugulamaları vardır.

Yanlız ülkemizde uygulanan fahiş fiatla telekominikasyon işlerini ucuzlatsalar bu tür uygulamalar tek tarla ile değil her işte rahatlık sağlanabilinir.Bu pahalılık ortamında millet çepte kısıtlamalar getirmek için her türlü yolu deniyorlar,birde tarlayımı arasın.

Önce ucuzluk sonra tekno gelişim.

-------------------------------------------

Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın (kültürün) müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik (uygulama) mevkiine konduğu vakit Türk milleti yükselecektir.

ataturk_imza.gif
Link to comment
Share on other sites

Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın (kültürün) müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik (uygulama) mevkiine konduğu vakit Türk milleti yükselecektir.

önemli olan eskiden düşünülmüş proje olması değil bence mühim olan Ata'nında dediği gibi fikirleri uygulama mevkiine koymak. Önceden düşünülmüş olması uygulanmaması anlamına gelmez. Keşke uygulansa ülkemizde bu tür faaliyetler.

İletişim fiyatlarının pahalılığı konusunda haklısın.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...