Jump to content

Codestral


 Share

Recommended Posts

Microsoft tarafından desteklenen ve 6 milyar dolar değer biçilen Fransız yapay zeka girişimi Mistral, kodlama için Codestral adlı ilk üretken yapay zeka modelini piyasaya sürdü.

Diğer kod üreten modeller gibi Codestral da geliştiricilerin kod yazmasına ve kodla etkileşime girmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Mistral bir blog yazısında, Python, Java, C++ ve JavaScript dahil olmak üzere 80'den fazla programlama dili üzerinde eğitildiğini açıklıyor. Codestral kodlama işlevlerini tamamlayabilir, testler yazabilir ve kısmi kodu "doldurabilir", ayrıca bir kod tabanı hakkındaki soruları İngilizce olarak yanıtlayabilir.

Mistral modeli "açık" olarak tanımlıyor, ancak bu tartışmaya açık. Girişimin lisansı, Codestral'in ve çıktılarının herhangi bir ticari faaliyet için kullanılmasını yasaklıyor. "Geliştirme" için bir istisna var, ancak bunun bile uyarıları var: Lisans, "şirketin ticari faaliyetleri bağlamında çalışanlar tarafından herhangi bir dahili kullanımı" açıkça yasaklamaya devam ediyor.

Bunun nedeni, Codestral'ın kısmen telif hakkıyla korunan içerik üzerinde eğitilmiş olması olabilir. Mistral blog yazısında bunu doğrulamadı veya reddetmedi, ancak şaşırtıcı olmazdı; girişimin önceki eğitim veri kümelerinin telif hakkıyla korunan veriler içerdiğine dair kanıtlar var.

Codestral her halükarda bu zahmete değmeyebilir. 22 milyar parametreye sahip olan modelin çalışması için güçlü bir bilgisayar gerekiyor. (Parametreler esasen bir yapay zeka modelinin metin analiz etme ve üretme gibi bir problem üzerindeki becerisini tanımlar). Ve bazı kıyaslamalara göre (bildiğimiz gibi güvenilmez olan) rekabeti geçse de, bu bir patlama değil.
Mistral Codestral
Çoğu geliştirici için pratik olmasa ve performans iyileştirmeleri açısından artımlı olsa da, Codestral'in programlama asistanı olarak kod üreten modellere güvenmenin bilgeliği konusundaki tartışmayı körükleyeceği kesin.

Geliştiriciler, en azından bazı kodlama görevleri için üretken yapay zeka araçlarını kesinlikle benimsiyor. Haziran 2023 tarihli bir Stack Overflow anketinde, geliştiricilerin %44'ü şu anda geliştirme süreçlerinde AI araçları kullandıklarını, %26'sı ise yakında kullanmayı planladıklarını söyledi. Yine de bu araçların bariz kusurları var.

GitClear tarafından son birkaç yıl içinde proje depolarına işlenen 150 milyondan fazla kod satırının analizi, üretken yapay zeka geliştirme araçlarının kod tabanlarına daha fazla hatalı kod gönderilmesine neden olduğunu ortaya koydu. Purdue'de yapılan bir araştırmaya göre, güvenlik araştırmacıları bu tür araçların yazılım projelerindeki mevcut hataları ve güvenlik sorunlarını artırabileceği konusunda uyardı; OpenAI'nin ChatGPT'sinin programlama sorularına verdiği yanıtların yarısından fazlası yanlış.

Bu, Mistral ve diğerleri gibi şirketlerin modellerinden para kazanmaya (ve bu modellerle zihin payı kazanmaya) çalışmasını engellemeyecek. Bu sabah Mistral, Le Chat diyalogsal yapay zeka platformunda Codestral'ın barındırılan bir sürümünü ve ücretli API'sini başlattı. Mistral ayrıca Codestral'ı LlamaIndex, LangChain, Continue.dev ve Tabnine gibi uygulama çerçevelerine ve geliştirme ortamlarına yerleştirmek için çalıştığını söylüyor. 

Kaynak

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...