Jump to content

Kahvehaneler İnternet'e yenildi


muhtar

Recommended Posts

Türk toplumsal yaşamında yaklaşık 500 yıldır önemli bir yere sahip olan ve erkeklere özgü mekanlar olarak bilinen kahvehaneler, internet kafelere adeta yenik düştü. Türklerin, İstanbul'da 1550'li yıllarda ilk kez 2 Suriyelinin açtığı kahvehaneyle tanışmasıyla başlayan ve geçen süre içerisinde Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile büyük rağbet gören kahvehanelerin sayısı aradan geçen 450 yılda 400 bine kadar ulaştı. Siyaset, spor, din, sanat ile eğitime kadar tüm konularda yüzyıllarca ateşli konuşmaların yapıldığı ve bu nedenle kimilerince 'Mektebi irfan' ya da 'Hayat Fakültesi' olarak tanımlanan kahvehaneler, 1950'li yıllardan sonra işsizler ve zaman öldürmek için oyun oynayanların mekanı haline geldi.

kahvehane1512_137.jpg

Erkeklerin vazgeçilmez mekanı haline gelen ve içerisindeki her masada adeta siyasal ve toplumsal sorunların müşterilerince masaya yatırılarak görüşlerin ortaya atıldığı kahvehaneler, son yıllarda, başta teknoloji ve sosyal gelişmelere yenik düştü. Bir şairin "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane" dediği gibi özellikle erkeklerin arkadaşlarıyla buluşup sohbet etmek için yoğun ilgi gösterdiği kahvehaneler, artık sadece 40 yaşının üzerindekilerin buluştuğu yerler haline geldi.

Kahvehanelerin yarısı kapandı

Diyarbakır Kahvehaneciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Vahyettin Şarlak, internet kafelerin açılmasıyla kahvehanelerin büyük müşteri kaybına uğradığını belirterek, kent merkezinde 2001 yılında bin 300 olan kahvehane sayısının 5 yıl içerisinde yüzde 50 oranında azaldığını söyledi. Gençliğin kahvehaneye gelmediğini, bu nedenle her ay 10'nun üzerinde kahvahanenin kapandığını anlatan Şarlak, şöyle konuştu: "İnternet kafeler nedeniyle müşterilerimiz çok azaldı. Kahvehaneye 40 yaşın üstündekiler geliyor. 40 yaşın altındakiler gelmiyor. Gençlerin yüzde 90'ı kahvehaneden uzak duruyor. Oysa gençler 5 yıl öncesine kadar bilardo, masa tenisi, tavla, okey gibi oyunlar oynamak için yoğun ilgi gösterirdi. Artık yoksul mahallelerde bazı gençler okey oynamak için geliyor.

Kahvehane işletmecileri müşteri azlığı ile beraber vergilerdeki artışlar nedeniyle zor durumdalar. 5 yılda kent merkezindeki bin 200 kahvehane kapandı."

Gençlerin gözde mekanlarının sayısı hızla artıyor Öte yandan, gençlerin büyük ilgi gösterdiği internet kafelerin sayısında ise her geçen gün büyük artış oluyor. Diyarbakır kent merkezindeki internet kafe sayısı 5 yılda 500'ü aştı. Diyarbakır İnternet Odası Başkanı Mehmet Albayrak ise daha önce 16 yıl kahvehane işlettiğini, müşteri sayısının azalması üzerine 5 yıl önce internet kafe açtığını söyledi.

Kahvehaneye gelenlerin yüzde 100'e yakınını gençlerin oluşturduğunu anlatan Albayrak, "Müşterilerimiz 18 ile 40 yaş grubunda bulunuyor. Kahvehanelerin aksine internet kafelere kadınlar da geliyor. Gençler internette oyun oynuyor, chat yapıyor ya da istediği bilgiyi araştırıyor" dedi.

İnternet kafelere gelen gençler ise kahvehanedeki sohbetlerin sadece oraya müşteri olarak gelenlerle sınırlı olduğunu belirtip, "Oysa internette dünyanın en uzak köşesindeki bir kişiyle sohbet edebiliyoruz. İstediğimiz konuda binlerce bilgiye anında ulaşabiliyoruz. Kendimizi geliştiriyoruz. Sıkıldığımız sürece de çeşitli oyunlar oynayabiliyoruz" dediler.

Kaynak: Globaladres.net

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

(kahvehaneler, artık sadece 40 yaşının üzerindekilerin buluştuğu yerler haline geldi. )

Muhtar itirazım var ve seni protesto ediyorum :)ne demek 40 yaş üstü kaaveye gitsin? ben inşaat işçisi emeklisiyim 47 yaşımda bir pc aldım ve şimdi çatır çatır internetteyim babalar gibi .:):)

20 yaşından sonra kaaveye edım atmadım internet diye bir şey olmadığı için kendimi sanat alanında geliştirdim ve sıkı bir ressamım. bir daha öyle deme gücümüze gider .:) değilmi 40yaş üstü ? :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...