Jump to content

7 Büyüklüğünde Birden Fazla Deprem


mucit41

Recommended Posts

7 büyüklüğünde birden fazla deprem

Alman sismologların araştırmasına göre, İstanbul'un 20 km güneyinden geçen sismik fay hattı, 7,6 büyüklüğünde tek bir deprem yerine, 7 büyüklüğünde birden fazla depreme yol açabilir

Almanya’nın Karlsruhe Üniversitesi Geofizik Bölümü, (CEDIM) ve Almanya Yer Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından Marmara Denizi’nde yapılan ve Nature Geoscience bilim dergisinde yayınlanan araştırma olası İstanbul depremiyle ilgili yeni bulgular ortaya koydu. Alman uzmanlar, İstanbul’un güneyinden geçen fay hattının enerjisinin, 7.5 ya da 7.6 şiddetinde büyük bir depremle değil daha az şiddetli iki ya da üç depremle boşalacağını öne sürüyor. Araştırma, Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki üç büyük parmaktan biri olan bu fayda kayma miktarının, önceki araştırmalarda “abartıldığını”, gerçek kaymanın daha az olduğunu ortaya çıkardı. Kaymanın yılda 12.8 ile 17.8 milimetre arasında olduğu yani daha önceki araştırmaların ön gördüğünden yüzde 45 az olduğu belirlendi. Bu sonuca göre fayda biriken enerji miktarı az olduğundan, tek bir seferde değil birkaç seferde boşalabilecek. Araştırmaya katılan Prof. Tobias Hergert “Ortaya çıkan enerji bakımından 7.5 ile 7 şiddetindeki depremler arasındaki fark çok büyük. Ama 7 şiddetindeki deprem bile bölgede çok büyük hasar verebilir. Depremin üssünün neresi olacağı ve nasıl yayılacağı çok önemli. Araştırmaya göre, fay hattı İstanbul’a sadece 20 kilometre uzaklıkta olduğu için, zarar ’inanılmaz boyutlarda’ olacak. Bu depremler her an gerçekleşebileceği gibi 30 yıl sonra da olabilir” dedi.

Deprem erken uyarı sistemi kuracaklar

KARLSRUHE Üniversitesi’ne bağlı çalışan Felaket Yönetimi ve Risk Düşürme Teknolojileri Merkezi (CEDIM) 2002’den beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler yürütüyor. Fonlarını Alman Eğitim Bakanlığı’ndan sağlayan CEDIM’in İstanbul çalışmaları 3 ayrı etap olarak sürüyor: 1- Depremi doğru ve güvenilir olarak tahmin edilecek bir sistem kurmak. 2- Gelişmiş sensörler kullanarak bir iletişim ağı kurmak. 3- İlk iki etaptaki verilerin analizi ile depremi erkenden belirlemeye yarayacak bilgilerin analiz edilerek gerekli birimleri (medya, itfaiye, enerji santralleri, halk) uyararak harekete geçirmek.

KAYNAK : MEDYA HABERLERİ

Link to comment
Share on other sites

gariban %70 i açlık seviyesinde yaşayan bi ülkeyiz yani yapabilceğimiz bişey yok 10 senedir değişen bişey varmı? sözde avcıları komple yakacaklardı yıkmayı bırak orta hasarlıları kullanıma açtılar hiper zengin devletimiz bu gibi nedenlerden burası turkey haiti gibi işimiz allaha kalmış inş 200 sene bişey olmaz türkiye anca refaha kavuşur çünkü...;)

Link to comment
Share on other sites

Böyle haberleri kafaya takıpta canınızı sıkmayın dostlar.. Afetler önceden tespit edilemez, edilebilseydi japonya çin gibi teknolojisi üst seviyedki ülkelerde kullanırdı ilk önce. yapılacak tek şey tedbir almak daha uygun bölgelere daha dayanıklı yapılar yapmak ama bizim işimiz bu durumda allaha kalmış oluyor. Allah herşeyi yerli yerince yapandır....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...