Jump to content

Vista Yanına Xp Kurmak


BuRak2677

Recommended Posts

vista_vs_xp.jpg

Eğer daha önce denemediyseniz ne var kardeşim vista yanına xp kurmakta diyebilirsiniz. Ancak denediğinizde bunun o kadar da kolay bir olay olmadığını göreceksiniz. Eğer mevcutta Windows Vista kullanıyorsanız, Windows XP cdsini cd sürücünüze taktığınızda Windows XP Install seçeneğinin inaktif olduğunu göreceksiniz çünkü Windows Vista, kendisinden önceki bir Windows sürümünün kurulumunu engelliyor. Bunun nedeni ise, önceki Windows versiyonlarının Vistanın başlangıç (boot) yöntemleriyle uyumlu olmamasından kaynaklanıyor. En kısa tabiriyle, Windowsun önceki versiyonlarındaki boot.ini dosyası Windows Vistayı başlatmak için kullanılamıyor. Bu nedenle de Vista üzerinden XP kurulumu tam bir işkenceye dönüşüyor.

Dün bir ihtiyaçtan dolayı, kullandığım Vistanın yanına XP kurmam gerekti. Bu sorunları çözebilmek için Microsoftun kendi yazdığı orjinal çözümler dahil bazı araştırmalar yaptım ve en sonunda Vista yanına sorunsuz bir şekilde XPyi kurabildim. Eğer bir Windows Vista kullanıcıysanız ve Vista yanına XP kurup, her ikisini de boot menüsünden seçerek başlatabilmek istiyorsanız aşağıdaki yönergeleri takip etmelisiniz. Ayrıca hatırlatayım, aşağıda anlattıklarım bizzat tarafımdan denenmiş ve doğruluğu onaylanmıştır (:

Adım 1: Öncelikle temiz bir partisyon oluşturun, XPyi bu partisyona kuracağız.

Adım 2: Bilgisayarınızı Windows XP cd si ile boot edin ve az önce oluşturduğunuz partisyona Windows XPyi kurun.

Adım 3: Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra direkt olarak Windows XP ile açıldığını göreceksiniz. Korkmayın, Vistanız bir yere gitmedi hala oralarda bir yerde :lol: Windows Vista DVDsi ile bilgisayarınızı boot edin, ilk kurulum ekranında dil ayarlarınızı seçip NEXT butonuna basın.

Adım 4: Bir sonraki ekranda sakın Install seçeneğine basmayın. Amacımız tekrar Vista kurmak değil, Vistanın boot kaydını yeniden yaratmasını sağlamak. Sol alttaki Repair Your Computer seçeneğine tıklayın.

Adım 5: System Recovery Options ekranında Windows Vistayı seçin ve Next butonuna basın. Bir sonraki ekranda Command Prompt seçeneğini tıklayın. Karşınıza komut penceresi gelecek.

Adım 6:Komut penceresinde aşağıdaki her komutu yazıp ardından entera basın.

bootrec.exe /fixMBR

bootrec.exe /fixBoot

Adım 7: Boot sektörünü onardığımıza göre bilgisayarı yeniden başlatabiliriz. Gördüğünüz gibi Windows Vista geri döndü! (:

Adım 8: Vista sorunsuz bir şekilde açıldıktan sonra Başlat menüsüne tıklayın ve cmd.exe yazıp CTRL+Shift+Enter tuşlarına basın. CRTL+Shift+Enter yapmamızın nedeni, komut satırını, az sonra yapacağımız işlemler için yetkilendirmek. Bu nedenle sadece Enter yapmayın.

Adım 9: Aşağıdaki her bir komutu tek tek komut penceresine girin. Bu arada eğer Vista C: sürücüsü dışında bir sürücüye kuruluysa sürücü harfini ona göre değiştirin. Her komutu girip entera bastıktan sonra The operation completed successfully uyarısını görmeniz gerekiyor. Eğer bu uyarıyı göremiyorsanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir ve bir önceki girdiğiniz komutu tekrar girmeniz gerekir.

bcdedit -set {ntldr} device partition=C:

bcdedit -set {ntldr} path \ntldr

bcdedit -displayorder {ntldr} -addlast

bcdedit -set {ntldr} description Microsoft Windows XP

Artık bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda boot menüsü üzerinde Windows Vista ve Windows XPyi göreceksiniz. İstediğinizi seçerek, kendinizi Microsoftun sevgi dolu kollarına bırakabilirsiniz (:

Alıntıdır.Yararlı olabileceğini düsündüm ve paylastım ..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...