Jump to content

Türk Bilim Adamlarından Bir Ilk


muhtar

Recommended Posts

Türk bilim adamlarından bir ilk

KOCAELİ -AA- Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Lazer Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezinde bilim adamları, dalga boyu 200 ile 1100 nanometre (metrenin milyarda biri) arasındaki ışınları ayrıştırarak bilimsel araştırmalarda kullanmak amacıyla yüksek çözünürlükte kaydedebilecek spektrometre üretti. 

657451_4.gif

Askeri alanlarda, metal, malzeme ve kimya sanayinde geniş kullanım alanı bulunan cihaz ile malzemeler arasında gözle fark edilemeyen renk tonu hataları, malzemeler üzerindeki kaplamaların kalınlığı, kaplamada kullanılan malzemenin türü, ortamda bulunan element türleri belirlenebiliyor, çevre kirliliği analizleri yapılabiliyor. 

657451_2.gif

KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Demir, fizik, kimya, malzeme ve çevre araştırma laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılan spektrometrenin, ortamlardan yayılan ışınları kaydetmek, dalga boylarına göre ayrıştırmak ve malzeme analizi yapmak amacıyla kullanıldığını belirtti. 

Bilimsel Araştırma ve Kolektif İcat (BAKİ) adını verdikleri spektrometrenin, TÜBİTAK destekli 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Demir, Türkiye'nin ilk yerli spektrometresi BAKİ ile 200-1100 nanometre dalga boyları arasında emisyon, yansıma, geçirgenlik ve soğrulma değerlerinin kolaylıkla ölçülebildiğini, cihazın lazer merkezinde araştırmalarda kullanıldığını, projenin de bilimsel makale olarak yayınlandığını bildirdi. 

Türkiye'de laboratuvarların spektrometre ihtiyacının bugüne kadar ithalat yoluyla karşılandığını, rakiplerine göre fiyatı çok daha uygun, ölçme kapasitesi yüksek BAKİ'nin seri üretimi ile bu alandaki ihtiyacın giderileceğini ifade eden Demir, ürettikleri 2 spektrometrenin üniversitenin döner sermaye işletmesi aracılığıyla Yeditepe Üniversitesi ile Almanya'nın Saarland Üniversitesine her biri KDV dahil 4 bin 500 avroya satıldığını kaydetti. 

Spektrometrenin askeri alanlar, malzeme, metal ve kimya sanayi gibi geniş kullanım alanı olduğunu dile getiren Demir, "Ürettiğimiz spektrometrenin çözünürlüğü talebe göre artırıldı, dolayısıyla kaydedilen spektrum çizgilerinin daha belirgin olarak bilgisayar ekranında görünüp incelenebilme imkanı sağlandı. Üründe dalga boyu 200 ile 1100 nanometre arasındaki ışınları ayrıştırarak malzeme analizlerini yapabilmek, ortamdan yayılan ışınları yüksek çözünürlükte kaydederek bilimsel araştırmalarda kullanmak mümkün" dedi. 

Spektrometrelerin özellikle malzeme laboratuvarlarında geniş kullanım alanı olduğunu vurgulayan Demir, şunları söyledi: "Ürünlerin standardizasyonu çok önemli. Örneğin tekstil sektöründe kumaşlar arasında ton farkı olup olmadığı spektrometre ile ışığın yansıma özelliğinden yararlanılarak tespit edilebilir, bu iş tekstil fabrikalarında otomatik hale getirilebilir. 

Metaller üzerine nanometre değerlerinde yapılan kaplamaların kalınlığı ölçülebilir. Özellikle bu kalınlıklarda kaplama yapan firmalar açısından cihaz büyük öneme sahip. 

Spektrometre ile ayrıca, çevre kirliliği analizi de yapmak mümkün. Spektrometreyi lazer sistemi ile bir ortama odakladığımız takdirde o ortamdan yayılan ışınları kaydederek, çevre kirliliği analizi yapılabilir. Özellikle yurt dışında bazı firmalar bu alanda gayretle çalışıyor. Ayrıca, doktora çalış masında araştırması devam eden lazeri herhangi bir hedef üzerine odaklaştırıp ortamdan ışın yayılımını sağladığımız takdirde BAKİ ile bu ışınları kaydedip dalga boylarına göre ayrıştırarak ortamda hangi tür elementler olduğunu belirlemek, elementlerin analizlerini yapabilmek mümkün." 

Spektrometrenin geliştirilmesinde doktora, yüksek lisans öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin büyük emeği geçtiğini dile getiren Demir, "Proje kapsamında bu teknolojiyi yerlileştirerek ülkemiz araştırmacılarının hizmetine sunmayı başardık. Yurt dışında yapılan benzer spektrometrelerin fiyatlarına göre çok daha uygun ve güvenilir bir ürün olarak BAKİ bilimin hizmetine hazırdır" diye konuştu. 

Spertrometrenin özelliklerini, kullanım alanları ve ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmenin mümkün olduğuna işaret eden Demir, yerli olmasından dolayı cihaz hakkında teknik desteğin kolaylıkla alınabileceğini, yazılımın Türkçe olmasının kullanım kolaylığı sağlayacağını, talep üzerine yazılımı geliştirebileceklerini vurguladı. 

Prof. Dr. Arif Demir, KOÜ Lazer Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezinde ayrıca, milisaniye, nanosaniye ve femtosaniye lazerlerle endüstriyel uygulamalar yaptıklarını, metal, seramik, polimer malzemelerin kesme, delme kaynak işlemlerinin başarıyla geliştirdiklerini bildirdi. 

Türkiye'de sanayinin gelişmesi açısından lazer teknoloji uygulamalarının çok büyük önemi olduğunu dile getiren Demir, "Bu amaçla üniversitemizin teknoparkında bulunan lazer merkezimiz sanayicilerimize hizmet vermeye başladı. Sanayicilerimizle birlikte ortak araştırma projeleri yürütüyoruz. Merkezimizde bulunan lazerle metaller, seramik yüzeyler üzerine saç kılından daha ince delikler kontrollü bir şekilde başarı ile delinebilmekte. Bu yöntem ülkemiz sanayisinin daha yüksek teknolojik ürünler geliştirilmesi için büyük önem taşımakta. Lazer merkezi olarak böyle bir teknolojik uygulamayı başarıp sanayimize kazandırdığımız için çok mutluyuz." 

Prof. Dr. Arif Demir, mevcut lazer sisteminde cam yüzeyler üzerine çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini, özellikle tıp alanıyla ilgili büyük uygulamaların başlatmayı hedeflendiklerini kaydetti.

alıntı haberdir

haberin kaynağı ve orjinal linki : http://www.netgazete.com/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...