Jump to content

3 Aralık Dünya Özürlüler Gününe Duyarlı Olmak


muhtar

Recommended Posts

3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ ANISINA ENGELLER AŞMAK İÇİN VAR!

3-aralik-dunya-ozurluler-gunu-2233.jpg

Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?

Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?

Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?

Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?

Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?

Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?

Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?

Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

3 Aralık Engelliler Günü’nün Tarihçesi

1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir.

Türkiye’de Engellilerin Durumu

Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45.

Hani anneler gününde annelerimiz ve öğretmenler gününde öğretmenlerimiz olayı değil bu özürlüler günü. Annemize, öğretmenimize hediye alırız, öperiz koklarız. O gün geçer ertesi gün yine annemize günaydın deriz, yaptığı yemeği yedikten sonra ellerine sağlık deriz, öğretmen sınıfa gelince ayağa kalkarız, yıllar sonra yolda görsek elini öpmek için sarılırız. Yani bu belirli günlerin dışında süregelen bir saygı vardır. Özürlülere bu saygı maalesef pek yok.

Allahtan biraz duygusal toplumuz da, acıma duygusundan ötürü gelen bir saygı var. Otobüste engelli vatandaşlara yer verme, işte karşıdan karşıya geçerken yardımcı olma gibi şeyler. Hakikaten bunları bizim ülkemizdeki gibi yapan yoktur. Fiziksel özürlülerin hayatını kolaylaştırmak için yapılan bir sürü şey var. Oy için yapmış, para için yapmış, şov için yapmış vs.vs. beni ilgilendirmez. İhtiyacı olanların işini görüyor mu ? Görüyorsa tamam, onun vicdani sorgulaması kendine.

Halkımızdaki bu sağduyu, bu yardımseverlik ve ilginin acıma hissinden olduğu zihinsel özürlülere yapılan "deli" yakıştırmasıyla kendini ayyuka çıkarır. Maalesef zihinsel özürlüyse birisi, onun halk arasındaki adı delidir. Bu konuda eğitimsizlik, vurdumduymazlık ve ilgisizlik maalesef zihinsel özürlü vatandaşlarımızı ve onların ailelerini yıpratıyor.

Sırf bu yaftalamalardan ötürü zihinsel özürlü çocuğunu sokağa çıkarmayan, tatile ******ürmeyen, insanlarla diyaloğa sokamayan bir topluluk mevcut. Aileler eğitimsizleştikçe odaya kapatmaya, bağlamaya ve hatta zincirlemeye kadar gidiyor bu.

Engelli kardeşlerimize herzaman yardım edelim engellerini kusurlarını hiç bir zaman yüzlerine vurmayalım yarın ne olacağı belli değildir belki seninde başına gelir duyarlı olalım lütfen.Onlara acımayalım.

Doğuştan yada sonradan vücutlarının bir kısmını ya da herhangi bir uzvunu (uzuvlarını) çeşitli nedenlerden dolayı kaybeden insanlara "özürlü"denmesi mantığını ve bu kelimeyi hazmedemiyorum Neyin özürü arkadaşlar,kimden özür diliyor bu hale geldiği için veya neden özürlü? Şimdi bu çocuk istemezmi koşup oynamayı? Bu insan özgürce yürümeyi istemez mi peki Tüm bunlar o insanın problemli bir vücuda sahip doğması ya da daha sonradan yaşadığı bir felaketten kaynaklanıyorsa "özürlü" mü oluyor

Ne bu defolu çıkmış bir mal mı ?

Kimisi yürüme "engelli", kimisi hareket "engelli",kimisi görme,kimisi işitme,kimisi konuşma v.s. ...Ama özürlü değil .. Yapamadıkları bu eylemler için engelleri var sadece ve onların bu engellerini illa da bir sıfatla belirtmeye gereksinim duyuyorsanız adına engelli diyin sakat,özürlü değil .. İnsanlarımıza sahip çıkalım yaşamak adına engelleri olsa bile bunu belirtmeyelim .. Son olarak bu konuda hassas olun... Özürlü demeyin,dedirtmeyin !

Sadece sevgi ve ilgi yetiyor onlara, ne paralarınızı ne arabalarınızı ne de bilgisayarlarınızı istiyorlar.  İlgilenmek isterseniz zaten çevrenizde vardır ilgili birimler, ama ben yine de sizler için bir link vereyim, oradan bakabilirsiniz.

http://www.ozida.gov.tr/hizmetverenler/stk.htm

Link to comment
Share on other sites

Üst kat komşumun gözlerinin görmediği halde hayata sımsıkı sarılması, vazgeçmemesi, adımlarını dikkatle atıp, çocukları ve eşi için devamlı didinmesi beni çok etkiledi.. Aynı durumda ben olsam neler yapardım bilemiyorum.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...