Jump to content

Denizden Elektrik Üreteceğiz


RamTruck

Recommended Posts

Enerji Bakanlığı'nın, 'Erke Dönergeci'nin gölgede bırakacak yeni bir proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Deniz kenarına türbin, tepelere gölet kurulacak. Su gölete aktarılıp tepeden bırakılacak. Türbinlerin dönmesiyle tuzlu sudan ucuz elektrik elde edilecek.

BUGÜN-Erke adlı firmanın 'Erke Dönergeci' adıyla enerji tüketmeden bedava elektrik üreten teknoloji bulduğuna ilişkin iddiası tartışılırken, Enerji Bakanlığı'nın, bu buluşu gölgede bırakacak yeni bir proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Enerji Bakanlığı'nın geliştirdiği ve sır gibi saklanan projesi, deniz suyundan elektrik enerjisi üretmeyi öngörüyor.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, projeyi ilk olarak İran gezisi sırasında Başbakan'ın uçağında CHP ve AK Parti milletvekillerine bilgisayar ortamında simülasyonunu göstererek aktardı. Bakan Güler'in geliştirdiği projeye göre, denize dik yamaçları olan yerlerde önce rüzgar türbinleri kurularak, rüzgardan elektrik enerjisi elde edilecek. Ardından tepelere baraj göletleri kurulacak.

Bu göletlere denizden rüzgar enerjisiyle su pompalanacak. Böylece göletlerde su rezervi oluşturulacak. Daha sonra bu su yüksek tepelerden bırakılacak, türbinler dönecek, türbinlere bağlı olarak jeneratörler aracılığıyla elektrik üretilecek. Böylece tuzlu sudan, enerji elde edilecek. Özellikle Sinop, Manavgat gibi yerler bu tür proje için biçilmiş kaftan gibi görünüyor.

Aslında bu çok eski bir proje ve şimdiye kadar neden bekltetildi bilmiyorum.Umarım bunuda birileri siyasi amaçlı kullanmaz.Ama burası TURKIYE.

Mersin, Antalya ve Ege'deki denize dik yamaçlar da deniz suyundan elektrik üretimi için cazip yerler olarak ön plana çıkıyor. Proje hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Çalışma henüz AR-GE aşamasında. Konuşursak uçuk bir proje diye ciddiye alınmaz. Bu barajların nerede olacağını söyleyemem. Henüz çalışıyoruz. Ama dik yamaçlı kıyılarda olacak" dedi. Enerji Bakanlığı'nın önümüzdeki 5-10 yıl içinde hayata geçirmeyi planladığı çok sayıda alternatif enerji projeleri bulunuyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...