Jump to content

Kötü Niyetli Saldırılar Türkiye’yi Hedef Alıyor


YAGMURADAM

Recommended Posts

Kötü Niyetli Saldırılar Türkiye’yi Hedef Alıyor

microsoft_anasayfa.jpg

Konu hakkında bilgiler:

Microsoft’un 7. Güvenlik Araştırması Raporu, solucan ve virüs sayısındaki artışa karşı kullanıcıları uyarırken bizi de yakından ilgilendiren bir gelişmeye dikkat çekti.

Microsoft, yayınladığı Microsoft Güvenlik Araştırması ile müşterilerini ve bilişim endüstrisini güvenlik tehditlerine karşı düzenli olarak uyarıyor. 1,2 milyar Windows kullanıcısının geri bildirimleriyle mevcut güvenlik risklerini sınıflandıran ve gerekli güvenlik teknolojilerini geliştiren Microsoft, geçtiğimiz ay bu araştırmanın 7. cildini (Security Intelligence Report v7) yayınladı. Yayınlanan bu son rapor İnternet ve bilişim güvenliği açısından 2009’un ilk yarıyıl bulgularını açıklıyor.

2008 yılında siber suçların dünya genelindeki maliyeti 1 trilyon doları aşarken, kişilerin bilgilerini çalma amaçlı kurulan siteler geçen yılın aralık ayında 31.173 gibi rekor bir sayıya erişti. Amerika’da 1 milyondan fazla kişi geçen yıl online kimlik hırsızlığı girişimlerinden zarar gördü. 2007 yılında İngiliz firmalarının % 55’i ciddi veri kayıplarına maruz kalırken, son iki yılda bu firmaların % 49’u en az iki kez kötü niyetli girişimle karşılaştıklarını açıkladı.

Kötü niyetli ataklar Türkiye’yi hedef aldı

Microsoft Kötü Amaçlı Yazılım Temizleme Aracı (MSRT) ile aylık bazda yapılan 1 milyon taramaya göre yapılan sıralamada Türkiye 32,3 oranıyla virüs bulaşmasından en çok etkilenen ülke olarak ikinci sırada yer alıyor. 1 milyon taramada virüs bulaşması oranında dünya ortalaması her 1000 makinada 8,7 iken Türkiye’de bu rakam geçen sene 20’den 32’ye çıkmış durumda. Kötü performansta Türkiye’den sonra 25,4 oranı ile Brezilya ve 21,6 oranı ile İspanya geliyor.

SIRv7’ye göre 2009’un ilk altı ayında Türkiye’de 1 milyon 161 bin bilgisayar kötü amaçlı yazılımlara karşı Microsoft güvenlik yazılımlarıyla temizlendi. Virüs taramasından geçen bilgisayar sayısı bir önceki altı aya göre % 51 artış gösterirken, Türkiye bu grupta % 67 oranında artış sergileyen Tayvan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Geçen yılın son altı ayında Microsoft güvenlik yazılımlarıyla (MSRT) Türkiye genelinde taranan her 1.000 bilgisayardan zararlı kodlardan temizlenme ihtiyacı duyanların sayısı 20’nin üzerindeyken bu yılın ilk yarısında en az 32 bilgisayarın temizlendiği açıklandı.

Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak en etkili 10 güvenlik tehditinin tamamının kimlik bilgileri çalmaya ve şifre hırsızlığına yönelik kötü amaçlı yazılımlar olması dikkati çekiyor. Bunun yanında bu tehditlerden bazı virüslerin ise Dünya’da diğer ülkelerde rastlanmaması Türkiye’deki güvenlik durumunun farklılığını yansıtıyor.

Dünyadaki bir başka sorun da zaman kaybına yol açan ve çoğunda gizli zararlı kodlar bulunan istek dışı iletilerin (spam e-mail) geometrik artışı. İstek dışı ileti çıktıkları ülkeye göre ölçümleyen bazı araştırmalar, bu yıl mart ile haziran ayları arasında Türkiye kaynaklı 17 milyon 750 bin 814 istenmeyen iletinin gönderildiğini ortaya koyuyor. Türkiye istek dışı iletilerin gönderilmesinde ülke olarak 18. sırada yer alıyor. Bu konuda rekor tabii ki, 448 milyonu aşkın istenmeyen ileti ile küresel ekonominin kalbi ABD’ye ait... Hemen arkasından aynı dönemde gönderilmiş 150 milyondan fazla istenmeyen iletiyle Çin geliyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...