Jump to content

"İklimler" Ödüle Doymuyor


mavikiz

Recommended Posts

Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü kazanan Altın Portakallı "İklimler" filmi ödüle doymuyor.

Filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, Estonya'da, "En İyi Yönetmen" ödülünü alırken, film ise Uluslararası Sinema Federasyonu'nun 2. mansiyonuna değer bulundu.

Alınan bilgiye göre, 10. yılını kutlayan Tallinn Siyah Geceler (PÖFF) Film Festivali kapsamındaki Avrasya Film Yarışması'na (EurAsia Competition Programme) katılan Ceylan'ın "İklimler" filmi, "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandı.

iklimler_b.jpg

Film ayrıca, Uluslararası Sinema Kulüpleri Federasyonu'nun (FİCC) 2. mansiyon ödülünü aldı.

"İklimler"

Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nden Fipresci ödülüyle dönen Altın Portakallı filmi "İklimler" filminin senaryosu da Nuri Bilge Ceylan'ın imzasını taşıyor.

Filmde, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Mehmet Emin Ceylan, Fatma Ceylan, Nazan Kesal, Mehmet Eryılmaz, Arif Aşçı, Can Özbatur, Semra Yılmaz, Feridun Koç, Abdullah Demirkubuz, Zafer Saka ile Ceren Olcay rol alıyor.

Yapımcılığını Zeynep Özbatur'un, görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin üstlendiği filmin kurgusunu da Nuri Bilge Ceylan ile Ayhan Ergürsel gerçekleştirdi. Fransa-Türkiye ortak yapımı film, ABD'de de gösterime girerek film eleştirmenlerinden tam not aldı. Filmin konusu kısaca şöyle:

"İnsanlar basit nedenlerle mutlu, daha da basit nedenlerle mutsuz olacak şekilde yaratılmıştır. Aynen basit bir nedenle doğmaları ve daha da basit bir nedenle ölmeleri gibi... İsa (Nuri Bilge Ceylan) ve Bahar (Ebru Ceylan), ruhlarının sürekli değişen iklimlerinde artık kendilerine ait olmayan bir mutluluğun peşinde sürüklenen iki yalnız ruhtur...

(TRT)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 ay sonra...

İstanbul Film Festivali’ne ‘İklimler’ damgası

Uluslararası Yarışma’da Altın Lâle Ödülü, Norveçli yönetmen Joachim Trier’in “Tekrar” adlı filmine; Ulusal Yarışma’da “Kültür Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” adlı filmine verildi

AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ödülleri Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Özge Özberk ve Halit Ergenç’in üstlendiği 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali Kapanış Galası ve Ödül Töreni, NTV’den canlı olarak yayınlandı.

Kapanış Töreni’nde bu yıl, bağımsız film yönetmeni, Amerikalı fotoğrafçı, müzisyen ve yazar Gus van Sant’a Festival’in “Sinema Onur Ödülü” takdim edildi.

Uluslararası Yarışma’da Altın Lâle Ödülü, Norveçli yönetmen Joachim Trier’in “Tekrar” adlı filmine verildi. Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’ne ise ABD’li yönetmen Tom DiCillo’nun “Delicesine” adlı film layık görüldü.

Ulusal Yarışma’da “Kültür Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” adlı filmine verildi. Ulusal Yarışma Jürisi “Kültür Bakanlığı Yılın En İyi Türk Yönetmeni” ödülü ise “Kader” filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz’a gitti. Kültür Bakanlığı “yılın en iyi türk filmi” ve “yılın en iyi türk yönetmeni”ne 50.000’er YTL değerinde para ödülü de verdi.

BEYNELMİNEL’E JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu ödülünü “Takva” filmindeki rolü ile Erkan Can ve “Kader” filmindeki rolü ile Ufuk Bayraktar paylaştılar. En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise “Beynelmilel” filmindeki rolü ile Özgü Namal’ın oldu. Bu oyuncular Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 10.000’er YTL para ödülü de aldı.

Ulusal Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’ne ise Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in yönettiği “Beynelminel” adlı film layık görüldü.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise; Uluslararası Yarışma’da Peter Schønau Fog’un yönettiği “Ağlama Sanatı” adlı filme, Ulusal Yarışma’da Zeki Demirkubuz’un “Kader” adlı filmine verildi.

BAMAKO’YA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

İstanbul Film Festivali’nde; Avrupa Konseyi işbirliğiyle bu yıl ilk kez “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde bir filme verilemeye başlanan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü’ne (FACE) , Mali’li yönetmen Abderrahmane Sissako’nun “Bamako” adlı filmi layık görüldü

Radikal Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Bahman Ghobadi’nin “Yarım Ay”; Ulusal Yarışma’da Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” adlı filmleri kazandı.

Kapanış töreni boyunca Zuhal Olcay şarkılarıyla geceye renk kattı. Ödül töreninin ardından, Steven Soderbergh’in yönettiği ve başrollerini George Clooney, Cate Blanchett ve Tobey Maguire’ın paylaştığı “İyi Alman” adlı film gösterildi.

Kaynak: NTV-MSNBC

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...