Jump to content

Windows 7'ye 7 Öneri


KemalALKIN

Recommended Posts

Windows 7'ye 7 Öneri

tux-skywalker.png

Herkes Windows 7'nin çıkışını büyük bir heyecanla bekledi. Birçok Linux kullanıcısı bile bu yeni sistemden büyük heyecan duydu. Ama bütün bunlar, Windows'un en mükemmele ulaştığını ve öğrenmeyi de bırakmasını gerektirmiyor. Bu konuda Linux camiasından öğrenmesi gereken çok şey var.

Öncelikle, hepimizin yararı için gelin biz o mükemmel sayının ortaya çıkma başarısının farkına varalım. 7 sayısı mitoloji ve sayıların gizemini inceleyen numerolojide yüzyıllarca özel bir yere sahipti. Wikipedia'da pek çok açıklama bulabilirsiniz.

Windows 7, ekim ayında yerini aldığında, milyonlarca insanın 7 kelimesine takılacağı ve düşüncelere dalması bekleniyor. Peki, bir şeyi olduğundan daha mükemmel yapmanın yolu nedir? Elbette, "sizden daha iyi" olandan öğrenmek..

Numaraya takılmaksızın Microsoft'a, kendini geliştirebileceği birkaç numara öğretelim dedik:

1. Daha sık sürüm yayımlamak:

Microsoft'un en büyük düşmanı, uzun süren sürüm yayınlama döngüsü. Linux yayımcıları ise tam tersi, yani sık sık sürüm çıkarıyorlar. Sizce kullanıcının ilgisini hangisi çeker? Sekiz yıllık Windows XP mi yoksa her altı ayda bir güncellenen diğeri mi? Taze ürün taze pazar demektir ve Microsoft da bunun farkında olmalı.

Sekiz yılın ne demek olduğunu şöyle anlatalım. Windows kullanıcılarının yüzde 60'ının hâlâ kullandığı işletim sistemi yani Windows XP çıktığında; Bülent Ecevit hâlâ başbakan, 20 milyonluk banknotlar piyasaya yeni çıkmış ve Tofaş'ın kuş serisi üretimdeydi, Plüton ise bir gezegendi!

2. Sürümlere akla yatkın isimler vermek:

Sürüm ismi politikalarının hâlâ en kötüsünün Windows'larda olduğunu belirtelim. Evet, Microsoft Windows'larda belirli bir sistematik adlandırmaya sahip ama bu pazardaki kullanıcı beklentisini karşılamıyor. Elimizde Windows 3.1, 95, NT, 98, 2000, Me, XP, Vista ve 7 var ama hangisi mükemmel bir his veriyor? Ubuntu'nun 7.10, 8.04, 8.10, 9.04 sürümleri ya da Pardus'un 2008, 2009, 2009.1 sürümleri çok daha anlaşılır olsa gerek.

Seviyeyi biraz düşür Microsoft! Eğer Windows 7'den sonra bir sürüm çıkaracaksan Windows 8 olarak adlandır onu, "Windows Panorama" ya da "Windows SLX" şeklinde değil!

3. İşletim sisteminin çevrimiçi yükseltilmesi:

Linux'un iyi yaptığı şeylerden biri İnternet üzerinden sürüm yükseltmeye olanak tanıması. Microsoft'un paket programları ya da setleri bunu kısa süre içinde gerçekleştirmesine izin verecek gibi gözükmüyor fakat bu yapmaları gereken ilk işlerden biri olmalı. Windows'u sürümünü yeni sürüme mi yükseltmek istiyorsun? En yakın elektronik mağazasına git, kasanın önünde bekle, ödemeni yap ve eski bilgisayarına format atmakla işe başla! Bu iş böyle olmamalı.

Bu arada, bir çuvaldız da Pardus'a geliyor. Geliştiricilerimizden hâlâ 2008 > 2009 geçiş betiğini bekliyoruz.

4. Daha iyi bütünleşik web uygulamaları:

Eğer Microsoft, Linux ve Mac OS X sistemlerden bir şey öğrenecekse, bilgisayar kullanıcılarının web uygulamalarına takıntılı olduklarını ve Facebook ve Twitter'da işlevsellik için her şeyi yapacaklarını bilmeli...

KDE geliştiricileri İnternet üzerinden veri aktarımı sağlayan bütünleşik Plasma teknolojilerini geliştirdi ve şu anda tüm modern Linux dağıtımları sahip bu yapıya. Pazar payı yüzde 2-3 civarında olmasına karşın Linux kullananların sesi çok daha fazla çıkıyor sosyal ağlarda. Windows 7'nin widget uygulamaları insanların ilgisini çekmede diğerleri kadar etkili olacak mı? Microsoft'un bunu yapmaya ihtiyacı var.

5. Açık kaynak kodlu geliştirme ortamlarını desteklemek:

Microsoft, geliştirme ortamları ve standartlara verdiği destekte epey bir yol katetti. Windows 7 ve önceki sürümlerin bunu bir adım daha ileriye ******ürmelerini görmeyi arzu ediyoruz.

Microsoft'un standartları desteklemeyen eski tarayıcıları, artık Microsoft için de büyük bir dert kaynağı. Örnek mi? Internet Explorer 5.5 harikası olan kimi kamu siteleri, XP uyumluluk modu olmaksızın Windows 7'de çalışmayacak!

6. Taşınabilir araçlar için hafiflemek:

Son bir yıl içerisinde Linux netbook ve akıllı telefonlardaki artış Microsoft'u gelecek nesil Windows'larda hafifletme yapması için harekete geçirdi. Netbooklar için "biçilmiş kaftan" olduğu söylenen Windows 7; en az 1 GB RAM, 16 GB disk alanı ve 128 MB'lık ekran kartı istiyor! 64 bit sürüm için 1 GB RAM ve 4 GB disk alanı daha eklemeniz gerekiyor. XP Uyumluluk moduna da sahip olmak istiyorsanız, bunun için ayrıca 1 GB RAM'a daha ihtiyaç var... Şaka gibi değil mi?

Windows 7'nin Windows XP'yi unutturacak şekilde hafifletilmiş olması, birkaç yıl önce Vista'nın en hızlı işletim sistemi olduğunun iddia edilmesi gibi, büyük bir balon... :)

7. Daha iyi, daha fazla donanım desteği vermek:

Linux ile ilgili en büyük yanılgı, Linux'un kısıtlı bir donanım desteği olduğu. Aslında, Linux çekirdeği diğer tüm sistemlerden daha fazla donanım desteğiyle geliştiriliyor. Eğer bir donanım çekirdek tarafından destekleniyorsa, Linux ile çalışma şansı çok yüksek. Halbuki, Windows hâlâ, insanların satın aldıkları ürünlerden bekledikleri işlevselliği sağlamaları için karmaşık kurulum CD'lerine ve İnternet'ten indirilecek güvensiz sürücülere güveniyor. Windows 7'nin, donanım desteğini işletim sistemiyle bütünleştirmek için Linux ve Mac OS X gibi atılgan ve girişken olmaya ihtiyacı var.

Görüldüğü gibi dünyayı daha güzel bir yer yapmak için Windows 7'nin Linux'ten öğrenebileceği 7 şeyi belirttik. 7'den daha fazlası, daha iyisi için önerilerinizi belirtmekten kaçınmayın ve Windows 7'den sonraki işletim sistemi için yıllarca beklemeyin.

Şimdiden "daha iyi olanı" kullanın...

KAYNAK: www.ozgurlukicin.com

Link to comment
Share on other sites

Microsoft her ne kadar uğraşsa da linux işletim sistemleri ile başa çıkamaz. Linux sistemler herkese açık ve herkesin yeniden düzenleyebileceği şekilde olduğu için bir kişinin gözünden kaçan bir hata bir milyon kişinin gözünden kaçmaz.

Microsoft ürünlerinin tamamı kapalı kodlardır ve kendi çalışanları dışında kimse göremez onları. Yani sınırlı bir alana sahip ve bir hatanın gözden kaçması kolaylıklamüm kündür. Onun dışında microsoft windowsun çekirdeğini değiştirmeden üstüne eklemeler yaparak yeni sürümler çıkarırken linux tarafında her zaman çekirdek güncellenmektedir.

Her firma kendi linux dağıtımını yaparken çekirdekte önce bir oynama yapar hata çözer daha sonra üstüne eklemelerle dağıtımını tamamlar. Linux sürümlerinde sürüm isimleri güncelliği belirtir ve sonrasında özel takma ismini alır.

Örneğin :

Ubuntu 8.4 : Hardy Heron (2008 Nisanda çıktı yani),

Ubuntu 8.10 : Intrepid Ibex (2008 Ekim çıktı),

Ubuntu 9.04 : Jaunty Jackalope (2009 Nisanda çıktı),

Ubuntu 9.10 : Karmic Koala ( 2009 28 Ekimde çıktı)

ve

Ubuntu 10.04 : Lucid Lynx (2010 Nisanda çıkacak)

Bunun gibi devam eder. Oysa windows sürümleri böyle değildir. Örneğin windows me nin ne zaman çıktığını kim ismine bakarak anlayabilir ? Ya da en çok kullandığınız dilinizden düşmeyen xp nin. İsminden anlamanız mümkün değildir. Ya araştırma yapacaksınız ya da birine soracaksınız.

Windows 7 yi kim 2004 veya öncesi bilgisayarlardan birine sorunsuz kurabilir ve driver sorunu, kasma veya donanım uyumsuzluğu gibi sorunlarla karşılaşmadan kullanabilir ? Ya da 2006 öncesi de diyebilir buna. %100000 bir sorun çıkacaktır ve bu kaçınılmazdır.

Linuz sürümleri ise çok eski bilgisyarlarda bile çalışacak kadar sağlam ve fazla işlem harcamaz.

Canlı olacak şu örneği vereyim size. Benim bilgisayarımı benden başka birkaç kişi daha kullanıyor. Kuzenlerim arkadaşlarım ve en çok kardeşim kullanıyor. Bilgisayarda windows Vista yüklü. 1 GB Ram 2.8 GHz Core 2 Duo işlemci ve 512 mb ekran kartı var. Bilgisayarda şarkı açmak için bile bekliyorum. Herkes kullandığı anda kendi uygulamasını çalıştırıyor ve windowws gittikçe ölüyor. Dün bilgisayar aniden kapandı ve birdaha açılmadı. Ben şu anda PORTABLE HDD ÜZERİNDEN USB 2.0 KABLO İLE BAĞLANDIĞIM BİLGİSAYARIMDA UBUNTU İLE BU SAYFAYA GİRDİM VE BU METNİ YAZIYORUM. Yani Windows kendi harddiski üzerinden kasarak çalıştığı halde ben saniyede maksimum 20 mb veri aktarabilen bir kablo ile bilgisayarı kullanıyorum ve şu anda opera, filezilla,amsn,media plaey ve en ağırı compiz çalışmakta. Bunu hangi windows ile yapabilirsiniz ?

Hiç düşündünüz mü halk dilinde süpoer bilgisayar olarak adlandırdığımız o harika bilgisayarların neden windows kullanmadığını ? Hem güvenli hem kullanışlı hem de her sorunda çökme gibi bir derdi yok. Ben bugüne kadar yüklediğim hiçbir uygulama için ubuntuyu yeniden başlatmak zorunda kalmadım. Ya da sorun çıkaran bir uygulamadan dolayı mecburi format atmak zorunda kalmadım. Genellikle büyük yerlerde RedHat linux kullanılır. En çok güvenilen linux sistemlerinden bir tanesidir. Sunucu sistemlerinde ise CentOS kullanılır. Hem saldırılara karşı tam güvenlikli hem de sadece bir amaç için üretilmiştir. Diğer linux çeşitlerinin geneli son kullanıcı için olduğu için genelde bir ev ihtiyaçlarını karşılayacak en iyi durumda sunulur.

Microsoft her ne kadar uğaşsa da şu anda linux un önüne geçip de gelecekte her evde windows olacak diyemez bence. Ama linux yavaş yavaş bunu demeye başladı. Linuxu tanımaya başlayan herkes yavaş yavaş windowsdan uzaklaşıyor. Büyük yazılım şirketleri de yavaş yavaş linuxu tanıyıp linux için de sürümler çıkarmaya başlıyor.

Şu anda Windows 7 ile Linux sürümlerinden herhangi birini karşılaştıracak olursak eminim ki windows çok çok az birkaç işte ben iyiyim diyebilecektir. Bunlar da sayılıdır bence. Ama herhangi bir linuz sürümü bunu rahatlıkla arttırır ve ben daha üstünüm diyebilir.

Benim görüşüm ve herkesin görüşüne saygım var.

Link to comment
Share on other sites

Windows 7 yi lisanslı olarak kurdum xp 350 mb civarında ram harcıyordu windows 7 970 mb ram harcıyor.Anlamadım hani ram tüketimi xp den daha iyi diyorlardı anlamadım.

Asus notebook a kurdum işlemci T7700 2.4 Ghz,3 Gb ram, 250 Gb ekran kartı gforce 8600gs,250 Gb hdd

Link to comment
Share on other sites

Onun da çözümü var :) Sen yeter ki iste. Wine ve PlayOnLinux var windows oyunlarını oynayabilmen için. Sanki bir sanal bilgisayar gibi çalışıyor ve günümüz oyunlarını ve eski oyunlarının birçoğunu destekliyor. İkisinin de uzun bir listesi var destekledikleri oyunlar hakkında. Wine sadece oyunlar için değil tüm windows uygulamaları için geçerli. Örneğin photoshopdan vazgeçemiyorsan rahatlıkla wine ile çalıştırabilirsin. Ya da alternatif birçok oyun ve program mevcut linux depolarında. Sen yeter ki kullancam de elimden geldiğince tüm linux kullanıcılarına yardımcı olmaya çalışırım ben. Birazdan Pardus 2009 kuracam. En son 2007 de kurmuştum :good::D :D Yeni ve orijinal cd geldi çoktan elime de üşeniyordum. Birazdan Ubuntu 9.10 a güncelleyip bilgisayarımı ardından Pardus kuracam. Yeni sürümüne alıştığım an yardıncı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

Link to comment
Share on other sites

herkesin görüşüne saygılıyızdır :)

ben ikisinin arasında kaldım bi ara da mac e başlıcam artık kafayı tırlatırım :lol:

Arkadaşım maci tavsiye ederim iyi bir sistemin varsa maci kurabilirsin çünkü bende macbook var ve çok memnunum ne donma ne başka bişey ne hata veriyor ne lisanslama sorunu var ne virüs derdi var kur maci tepe tepe kullan ha yalnız oyun için yükleyeceğim diyorsan onun için pek önermem :) ama internet için diyorsan mac işletim sistemi tercihimdir :)

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşım maci tavsiye ederim iyi bir sistemin varsa maci kurabilirsin çünkü bende macbook var ve çok memnunum ne donma ne başka bişey ne hata veriyor ne lisanslama sorunu var ne virüs derdi var kur maci tepe tepe kullan ha yalnız oyun için yükleyeceğim diyorsan onun için pek önermem :) ama internet için diyorsan mac işletim sistemi tercihimdir :)

mac linux formatlarınıda tanıyor :lol:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...