Jump to content

Osmanlı'ya Sığınanlar'a TASAM ödülü


mavikiz

Recommended Posts

Dumlupınar Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Bayram Nazır'ın Osmanlı'ya Sığınanlar / Macar ve Polonyalı Mülteciler kitabının arka kapağındaki tanıtım yazısında Osmanlı’nın kendisine sığınan mültecilere bakışı bir örnekle anlatılıyor.

ydtp_0007_osm_bya_b.jpg

“1848-1849 Macar İhtilali'nin Rüs ve Avusturya orduları tarafından bastırılması üzerine, başta Macar Kralı Lajos Kossuth olmak üzere bakanlar, üst düzey askeri ve sivil yöneticiler Osmanlı Devleti'ne iltica ettiler. Osmanlı'ya iltica edenler arasında çok sayıda Polonyalı da vardı. Macar Kralı Lajos Kossuth sığınmak üzere Osmanlı sınırına geldiği zaman Sultan Abdülmecid'e bir mektup göndermiş, kendisi ve yanındakiler için sığınma talebinde bulunmuş ve Osmanlı Hükümeti'nin bu sığınma talebine nasıl baktığını Sultan'dan öğrenmek istemişti. Sultan da verdiği cevapta mültecilerin kendisinin misafiri olduklarını, saçlarının bir teline zarar gelmektense tebaasından 50.000 kişinin kurban edilmesini yeğleyeceği cevabını vermişti.

Sultan Abdülmecid, Rusya ve Avusturya'nın mültecilerin kendilerine iade edilmeleri için, Bâbıâli üzerinde yoğun baskı kurdukları dönemde şu deklarasyonu yayınladı: “Tacımı veririm, tahtımı veririm fakat, devletime sığınanları asla geri vermem.”

Gerek Kossuth'un elimizdeki mektupları gerekse mültecilerin hatıralarından Türklerin kendilerine gösterdiği üstün misafirperverliğin onların üzerinde memnuniyet verici bir etki bıraktığı açıkça anlaşılmaktadır. Nitekim Kossuth, Osmanlı Devleti'nden ayrıldıktan sonra İngiltere'de yaptığı konuşmada hayatını güvence altına alan ve kendisini düşmanlarına teslim etmeyen Türkleri şu şekilde övmüştü.

"Bugünkü hayatım ve hürriyetime sahipliğim Avusturya ile Rusya'nın tehditlerine, baskılarına rağmen beni ve arkadaşlarımı muhafaza eden Türkler sayesindedir. O Türkler ki, yüksek hislerle ve insan haklarına saygılı oluşları ile tüm tehditlere boyun eğmediler. Türk milleti bu yönüyle üstün bir güce sahiptir. Türkiye'nin bugün ve istikbalde mevcut olması Avrupa'nın ve insanlık aleminin yararınadır. Ben, Türklerden gördüğüm lütuf ve saygının hatıralarıyla yaşayacağım.”

Ödül töreni 12 Aralık 2006 SALI günü Barcelo Eresin Topkapı Hotel’de gerçekleştirilecektir.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM’dan yapılan açıklamada “Stratejik Vizyon Ödülleri ile TASAM’in tarafsız olarak farklı fikirleri ve bilimsel yaklaşımları; Türkiye’nin menfaatleri ve hedefleri doğrultusunda, yapıcı eleştirel yaklaşımla ele alan, simetrik ve asimetrik etkileşimleri bir araya getirerek sinerji yaratan stratejik vizyonu paylaşan ve Türkiye’yi çağın ötesine taşımak için ciddi çabalar sarf eden devlet adamlarının, bilim adamlarının, medya personelinin ve genç akademisyenlerin onurlandırılması ve teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.” denilmekte.

Beş kategoride verilen TASAM Stratejik Vizyon Ödülleri kategorileri ve ödül alacak olan kişiler şunlar;

Stratejik Vizyon Sahibi Devlet Adamı Ödülü

Alpha Oumar KONARE (Afrika Birliği Komisyon Başkanı / Chairman of the Commission of African Union)

Hikmet ÇETİN (E. Dışişleri Bakanı / Former Minister of Foreign Affairs)

Ekmeleddin İHSANOĞLU (İKÖ Genel Sekreteri / Secretary General of Organization of the Islamic Conference)

Stratejik Vizyon Sahibi Bürokrat Ödülü

Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU (Diyanet işleri Başkanı / President of the Religious Affairs)

Aydın Nezih DOĞAN (Tekirdağ Valisi / Governor of Tekirdağ)

Efkan ALA (Diyarbakır Valisi / Governor of Diyarbakır)

Mehmet Celalettin LEKESİZ (Amasya Valisi / Governor of Amasya)

Hanefi AVCI (Edirne Emniyet Müdürü / (Police Chief of Edirne)

Hakan FİDAN (TİKA Başkanı / Chairman of TİKA)

Stratejik Vizyon Sahibi İş Adamı Ödülü

Kadir HAS (Kadir Has Üniversitesi Kurucusu / Founder of Kadir Has University)

Rıfat HİSARCIKLIOĞLU (TOBB Başkanı / President of Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey)

Murat ERSOY- (Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı / Chairman of Atlas Jet)

Stratejik Vizyon Sahibi Medya Personeli Ödülü

Taha AKYOL (CNN TÜRK / CNN TÜRK)

Mehmet SOYSAL (TGRT Haber / TGRT News)

Güler KÖMÜRCÜ (Akşam / Akşam)

Yusuf KAPLAN (Yeni Şafak / Yeni Şafak)

Stratejik Vizyon Sahibi Bilim Adamı Ödülü

Prof. Dr. Nejat VEZİROĞLU (Miami Üniversitesi Öğretim Üyesi / Miami University, Academician)

Prof. Dr. Halil İNALCIK (Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi / Bilkent University, Academician)

Prof. Dr. Ali KARAOSMANOĞLU (Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı / Bilkent University, Head of International Relations Department)

Prof. Dr. Şenay YALÇIN (Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı / Bahçeşehir University, Dean of Engineering Faculty)

Prof. Dr. Mehmet ÖZ ( Colombia Üniversitesi Cerrahi Bölüm Başkan Yardımcısı / Colombia University, Vice President of Surgical Department)

Prof. Dr. Hasret ÇOMAK ( ( Kocaeli Ü., İİBF. Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı / Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı )

Doç. Dr. Hanım HALİLOVA (Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi / Ankara University, Academician)

Yrd. Doç. Dr. Bayram NAZIR (Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi / Dumlupınar University, Academician)

Dr. Necmi DAYDAY (Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi / Galatasaray University, Academician)

Kaynak:tasam.org

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...