Jump to content

Windows'un 7 Günahı


fc.freax

Recommended Posts

windows7-sins.jpg

Windows'un 7 Günahı

Windows 7 GünahlarıMicrosoft'un yeni işletim sistemi olan Windows 7 de dâhil olmak üzere, Vista, XP ve daha önceki diğer tüm sürümleri, yazılım patenti gibi bir probleme sahip. Kullanıcıların Windows yazılımı üzerinde değişiklik yapmalarına, paylaşmalarına ya da iç kısımda nasıl çalıştığını anlamalarına müsaade etmiyor.

Gerçek şu ki Windows 7 patentlidir demek; Windows anlaşmalar, patentler ve telif hakları sayesinde, kullanıcıları üzerindeki kontrolünün kanuni olduğunu iddia edebiliyor demektir. Microsoft da bu gücünü, bilgisayar kullanıcıları üzerinde kötü yönde kullanıyor. Özgür Yazılım Vakfı da bu nedenle, başlattığı yeni kampanyada, Microsoft tarafından yapılan 7 kötü davranışı listelemiş:

1. Eğitimle Etkileme: Bugün, bilgisayarla eğitim gören çocuklardan çoğuna bir tek şirketin ürününü kullanmaları öğretiliyor: Microsoft yazılımı. Microsoft, eğitim bölümleri yanına çekebilmek için lobicilik ve pazarlamaya büyük paralar harcamaktadır. Eğitim, bir şirketin kendi tekelini aşılama yolu değil, bilgisayarların gücünü kullanarak özgürlük aşılama anlamında olmalıdır.

2. Mahremiyete Tecavüz: Microsoft, Windows Genuine Advantage (Windows Orijinal Ürün Avantajı) gibi isimlendirilen yazılımlar kullanarak kullanıcı sabit disklerinin içeriklerini kontrol edebilmektedir. Lisans anlaşmaları, kullanıcıların Windows'u bu tür sorunlara karşı uyarılara bakarak kabul etmelerini talep etmektedir ki Microsoft, bunu uyarısız yapmanın doğru olduğunu iddia etmektedir.

3. Tekel Davranışı: Neredeyse her bilgisayar Windows önyüklemeli olarak satışa sunulmaktadır, üstelik başka seçenek bırakılmadan. Microsoft donanım satıcılarına, kullanıcılar aksini isteseler dahi, Windows'a bağımlı ürünler satmaları konusunda baskı yapıyor. Hatta diğer işletim sistemlerine olanak verse dahi Windows'u birincil olarak kullanmalarına zorluyor.

4. Bağımlılık: Microsoft, düzenli bir şekilde eski Windows ve MS Office sürümlerine desteği sonlandırarak kullanıcıları güncel sürümlere yükseltmeye ve donanımlarını yenilemeye zorluyor. Birçok insana göre bu zorlama, yeni Windows sürümünün gereksiz donanım ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için çalışan bilgisayarlarını çöpe atmak almanına geliyor.

5. Standartları Kötüye Kullanmak: Microsoft, belge biçimlerinde özgür standartlar kullanılmasını engellemeye çalışıyor. Çünkü OpenDocument biçimi gibi özgür standartlar, patent yoluyla kullanıcılar üzerinde oluşturdukları kontrolünü tehdit etmektedir.

6. Dijital Kısıtlama Yönetimini Güçlendirme (DRM): Windows Media Player için büyük medya şirketleriyle gizli anlaşmalar yapıyor ve sadece Microsoft ürünleri üzerinde kopyalama ve oynatmaya izin veren kısıtlama getirmeye çalışıyorlar. Örneğin, NBC'nin isteğiyle, insanların televizyon gösterilerini kaydetmek kanuni hakları olduğu halde Windows kullanıcılarını engelleyebilmektedir.

7. Kullanıcı Güvenliğini Tehdit: Windows'un güvenlik açığı, virüs yayılımını engelleyememek ve kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı olarak uzaktan ulaşılabilmesi ile ilgili uzun ve kötü bir tarihi var. Yazılım kapalı olduğu için tüm kullanıcılar Microsoft'un bu problemi çözüp çözmemesine bağımlı. Oysa Microsoft, kullanıcılarının değil kendi güvenliğiyle ilgileniyor.

Yardım edebilirsiniz!

GNU/Linux gibi özgür işletim sistemleri Windows ile aynı işleri yapabiliyor. Ayrıca onlar kullanıcılarını paylaşıma, değişime ve onların diledikleri gibi yazılım üzerinde çalışmalarını teşvik eder. Microsoft'tan ve bu yedi günaha kurban olmaktan kaçınan kullanıcılar için, özgür yazılım kullanmak en iyi çözümdür. Yazılım ve bilgisayarların daima problemleri olacak ama özgür yazılım kullanarak kullanıcılar ve onların toplulukları, kendi kendilerine problemleri çözecek ve birbirine öğreterek güçlenecek.

Günahların her biri ve onlardan kaçınmak için ayrıntılı bilgiyi windows7sins.org adresinden edinebilirsiniz. Özgür Yazılım Vakfı'nın kampanyayla ilgili haber, duyuru, Microsoft'un suistimalleri, Windows 7 problemleri ve özgür yazılımın önemi hakkındaki bildirilerinden haberdar olmak için siteye kayıt olabilirsiniz.

Link to comment
Share on other sites

Çok önemli bir konu.

sanırım başlık etkisiz. başlıktan dolayı ilgi çekmiyor olabilir.

ayrıca 7 maddenin 7'sinin bilincinde olan bir milletiz.

ama elimizden gelen birşey.

pardus, linux vs. ücretsiz programlar kullanmak için, bunu öğrenmek için mecbur kalmamız şart.

piyasadaki tüm sektörler windows kurulu bilgisayarlar kullanıyor ve microsoft ürünlerini bilen elemanları işe alıyor.

bu doğrultuda bizim yapabileceğimiz birşey yok.

eğer okullarda pardus öğretilse, piyasanın bir kısmı pardus kullansa, microsoft o zman darbe yemiş olur.

benim veya senin pardus vs. kullanması adamın umrunda değil.

gerçekçi olmak lazım...

Link to comment
Share on other sites

http://www.ozgurlukicin.com/haber/[/CODE]

Bu adresteki haberlere baktığımız zaman linux hızla ilerliyor

yakında microsofta ihtiyacımız olmayacak....

Bu dogrultuda bizim yapacgımız birşey yok aynı sigara yasagı gibi devletin el atması gerekir.

Soylermisin bana her şirekt active directory,exchange, office kullanıyorsa ben neden linux u ogreneyim.

Ustelik linuxun active directory gibi bir yapısı yok avrsada ben bilmiyorum olan bilen arkadaslar yazsın. Active directory gibi bir organizasyon olmazsa ben ne yapiim linux u ?

Linux genelde web server olarak kullanılır.

Soylermisin bana firmada herhangi bir pc de sorun cıktı kim bana yardımcı olacak linux u yazanlarmı?

Linux guzel ve hızlı ona lafım yok ama suanlık microsoftla başa cıkamz başa cıkacak konuma aldıgı an zaten onuda paralı yaparlar .

Sizin anlıyacagınız kimse kimseye bedava iş yapmaz hala ogrenemedinizmi?

Link to comment
Share on other sites

Bu dogrultuda bizim yapacgımız birşey yok aynı sigara yasagı gibi devletin el atması gerekir.

.....

Sen hiç linux dünyasını yakından incelememişsin galiba

1.Paralı olması imkansız

2.Wiki diye bişey var. Çözülemeyecek hiçbir yazılımsal sorun olamaz

3.Microsoftla hayli hayli başa çıkabilir

Link to comment
Share on other sites

ne bu savaş çabası ve linux e ısındırma çabası anlamadım gitti benim laptopta pardus2009+xp var masaüstümde win7 isteyen kullansın istemeyen kendisi bilir.bir alışmışsınız microsoft kötü microsoft kötü ben bayıla bayıla windows kullanmıyorum ama yaptığı her işletim sistemine her dağıttığı bedava yazılıma laf sölene sölene caydırılmaya çalışılması kuscak düzeye getiriyor insanı

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...