Jump to content

Microsoft Word'e Mahkeme Yasağı


fc.freax

Recommended Posts

Microsoft Word'e Mahkeme Yasağı

judge.jpg

Microsoft Word'ün satışı 60 gün için yasaklandı.Bugünlerde bize en çok şu soru yönetildi bizlere: "Microsoft Word'ün ABD'nin satışının yasaklanması hakkında neden haber yapmıyorsunuz?". Açıkçası, teknoloji siteleri tarafından bol bol sansasyonel başlıkların atıldığı bu konuda, ortalığın durulmasını, toz bulutunun ortadan kalkmasını bekledik. Bugün geriye bakınca, iyi de yaptığımızı düşünüyoruz.

Peki, neden beklemeyi tercih ettik?

Birincisi, ortada, biz özgür yazılım savunucularının yıllardır karşı çıktığı "yazılım patentleri"nden kaynaklanan bir uzlaşmazlık vardı. Aynı yazılım patenti ihlali, OpenOffice.org gibi özgür ofis yazılımlarına karşı da öne sürülebilirdi. Bir süre sonra, bu patent ihlalinin iddiasının OpenOffice.org'u etkilemediği ortaya çıkacaktı.

OpenOffice.org'u etkilesin ya da etkilemesin, Özgürlükİçin topluluğu olarak Microsoft Word'un satışına gelen tedbir kararını alkışlayacak değiliz elbet ama şunu da söylemeden edemiyoruz: Microsoft ve i4i firmaları arasındaki patent kavgası, yazılımların patentlenmesinin ne kadar tehlikeli bir silah olduğunu bir kez daha gösterdi herkese. Microsoft açısından ise durum, savundukları sistemde herkesin bir gün "avcı iken ansızın av olabileceğini" anlamalarıydı.

Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan davasını bir kez daha anımsayalım mı? Elbette, Özgürlükİçin'in rehberliğinde ve olayların arka planındakileri de anlatarak :D.

OOXML Teknolojilerinin Sonu mu?

2007 yılında Kanadalı i4i firması Microsoft'a karşı dava açtığında, kimse bu noktaya ulaşılacağını beklemiyordu.

Microsoft Office'in anahtar teknolojilerinden biri olan XML, hatırı sayılır bir "sayfa tanımlama dili". En büyük özelliğiyse sadece makineler tarafından değil aynı zamanda insanlar tarafından da okunabilmesi. Öntanımlı etiketleri olan HTML'den farklı olarak XML, geliştiricilere ve kullanıcılara ürün ve fiyat gibi kendi özel etiketlerini tanımlamaya da olanak sağlıyor.

Kanada Toronto merkezli i4i firması, "özgün XML" etiketlerin oluşturulmasına yönelik 1998 yılında alınmış olan 5.787.449 numaralı patentin çiğnendiği iddiasıyla dava açtı. 2007 yılında açılan dava, Microsoft'un XML cephesinde ön saflara sürdüğü OOXML teknolojilerine karşı büyük bir tehditti. Tam adı Open Office XML olan OOXML teknolojileri, W3C tarafından kabul edilen şemalara uyumsuz olduğu gibi, özgür yazılım dünyası tarafından aslında ne "Open" ne de "XML" olmakla eleştiriliyordu.

OOXML'in en büyük özelliklerinden biri olan işte bu "özgün XML şemaları", bu patent davasının ana temasını oluşturdu. Microsoft'un OpenDocument standardının yaptığı gibi W3C'nin standartlaşmış RDFa (Resource Description Framework) şemasını kullanmak yerine, kendi mutfağında pişirdiği XML şemalarını kullanma ısrarı, firmaya çok pahalıya mal oldu.

ABD'nin Doğu Teksas Bölge Mahkemesi kararına göre, yıllık 3 milyar dolar satış geliri olan Microsoft Office paketinin bel kemiğini oluşturan Word kelime işlem yazılımının, tam da bu "özgün XML şemalar" yüzünden patent ihlali yaptığına hükmedildi.

Mahkeme, 60 gün boyunca ABD'de Microsoft Word satışlarını durdururken, Microsoft'a da 240 milyon dolar ceza kesti. Pek dile getirilmese de, ISO tarafından tartışmalı bir şekilde standart olarak kabul edilen OOXML'in de geleceği, fena halde tehlike altında!

Peki, Şimdi Ne Olacak?

Microsoft, Word'un şu andaki haliyle satılmasını engelleyecek kararının tekrar görüşülmesi için temyiz mahkemesine başvurdu. Geçtiğimiz salı günü yapılan "ani bir başvuru" ile Microsoft, kararın tekrar görüşülmesi ve karar kabul edilmeden hızlı bir şekilde temyizin duyurulması için temyiz mahkemesine başvurdu.

Temyiz başvurusu sırasında Microsoft, taktiksel bir hata yaparak, tüm iş dünyasını "tehdit" anlamını taşıyan bir açıklama da yaptı. Microsoft tarafından yapılan açıklamada, "mahkemenin aldığı karar değişmezse en önemli ürünlerinden birinin uzun bir süre piyasada olmayabileceği, alınan bu kararın Word'un ve hatta Office'in muhtemelen rafa kaldırılmasına neden olacağı" söylendi. Bu açıklama, ABD'de pek çok teknoloji portalının tepkisini çekmekte gecikmedi.

Microsoft'un önünde şimdi mahkemenin temyiz kararını beklemek, Word'un i4i patentini ihlal etmemesini sağlayacak teknik bir çözüm bulmak ya da i4i firmasıyla ile anlaşmak gibi seçenekler duruyor.

Kullanıcıların ve kamunun önündeyse tek bir seçenek var: Kapalı standartlara ve patentli teknolojilere sırtını dayamayan "özgür ürünler"...

Kaynak:http://www.ozgurlukicin.com/haber/microsoft-worde-mahkeme-yasagi/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...