Jump to content

Macaristan'da Mahalle Baskısı


graphix

Recommended Posts

hungary.png

Macar Bilgi Toplumu Araştırma Enstitüsü (ITTK) isimli sivil toplum kuruluşu, 7 Mayıs'ta yayınlanan yıllık raporunda Macaristan hükümetinin açık kaynak yetkinlik merkezi kurması gerektiği belirtildi. BM ve UNESCO destekli kurum, hükümeti özgür yazılımlara yönelik bilincin arttırması için zorluyor. Kurum, hükümete Açık Belge Biçimi'nin bütün devlet dairelerinde resmi standart ilan etmesi için önerilerde bulundu.

Macar Bilgi Toplumu Araştırma Enstitüsü, Macaristan'ın diğer AB üyesi devletlerle aynı seviyeye gelebilmesi için Avrupa Birliği Kamu Lisansı (EUPL) ile yazılım üretmesi gerektiğini yazdı.

2008 Macaristan'da "Açık Kaynak Yılı" olarak adlandırılmasına rağmen, ITKK'ya göre Macaristan'ın açık kaynak ve açık standart politikası diğer AB üyesi devletlerin 5-6 yıl gerisinde.

Geçen sene hükümet, baskılar yüzünden yazılım ihalesi politikasında değişiklik yapmak zorunda kaldı. 2008'in başında Rekabet Kurulu, özel yazılım ihalesi nedeniyle hükümeti mahkemeye vermişti. Mahkeme iddiaları haklı bulmasa da, Macar hükümeti 2009'da yıllık yazılım bütçesini özel ve açık kaynak kodlu yazılımlara eşit olarak dağıtacağını açıklamıştı. Nitekim Macaristan hükümeti, bu yıl nisan ayında, eğitim kurumlarında açık kaynak yazılımları desteklemek üzere 12 milyar Forint destek vereceğini açıklamıştı.

Özgür yazılımlara ve açık standartlara göç uygulamalarının son derece önemli olduğunu belirten Macar Bilgi Toplumu Araştırma Enstitüsü, bu projelerde sadece süreç ve çözümler noktasında değil, aynı zamanda göç araçlarında da önemli teknolojik deneyimler kazanılacağını vurguluyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...