Jump to content

Üniversite Harçları Yüzde 8 Zamlandı


cobrakaan

Recommended Posts

Özellikle üniversitelerde 2. öğretimlere yapılacağı iddia edilen yüzde 500'lük zam haberleri havada kaldı. İşte harçlara zam miktarı:

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun üniversite öğrencilerinden alınan harç miktarlarını birinci ve ikinci öğretimde yüzde 8 oranında artırdığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinden alınacak harçlar konusuna da değindi.

Bu konuyu özellikle önemsediklerini belirten Çiçek, eğitim-öğretim yılı başlandığında üniversitelerde öğrencilerden harç alındığını anımsattı.

''Bu harçların neye göre tahakkuk ettiği, usulünün ne olduğu'' konusunda bilgi vermek istediğini söyleyen Çiçek, ''Çünkü bir kısım maksatlı, art niyetli, ideolojik grupların bu mekanizmaları, karar süreçlerini dikkate almadan konuyu istismar ettiklerini maalesef görüyoruz'' dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz, harçlarda birinci öğretim bakımından yüzde 8, ikinci öğretim bakımından da yüzde 8'lik bir artış yapıyoruz. Onun usulü de şöyle oluyor, devlet üniversiteleri kendi taleplerini YÖK Başkanlığına bildiriyor. Üniversiteler yüzde 300 ister, yüzde 500 ister, yüzde 100 ister. Onu biz bilemeyiz. Her üniversite kendi takdirine göre bunları yazar çizer, gönderir. Sanki Hükümet böyle bir karar almışcasına art niyetli gruplar 'Harçlar yüzde şu kadar arttı' tarzında maalesef gençliğimizin bu konudaki hassasiyetini istismar etmeye, bir kısım kanunsuz eylemlere tevessül etmeye çalışıyor.

Üniversitelerden gelen bu talepleri YÖK Başkanlığı Milli Eğitim Bakanlığına gönderir. Milli Eğitim Bakanlığı da Maliye Bakanlığı ile görüştükten, gerekli bilgileri aldıktan sonra nihai kararı hükümet verir. Dolayısıyla bu tartışmaların, bu provokasyonların sürdürüldüğü dönemde Hükümet olarak biz böyle bir karar almadık. Kararı bugün aldık. Dolayısıyla bundan evvel kim ne söylediyse, kim ne yalan ifade ettiyse bunların hepsi art niyet üzerinedir.

Bugün Hükümet olarak aldığımız karar geçmiş yıllardakine paralel olarak ve aynı usulde yüzde 8 nispetinde artırılmıştır.''

Çiçek, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun, geçmiş yıllarda olduğu gibi isteyen tüm öğrencilere harç kredisi vereceğini bildirdi. Çiçek, ''Bir örnek vermem gerekirse 2002'de 405 bin 791 kişiye harç kredisi verilmiş, 2009'a geldiğimizde 483 393 kişi harç kredisinden istifade etmiştir. Bu sene de ihtiyacı olan öğrencilerimiz varsa Kredi ve Yurtlar Kurumu bu kolaylığı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Harçlarla ilgili ''yüzde 300-500 oranlarında zam yapılacağı'' iddialarının ''tümüyle yalan'' olduğunu kaydeden Çiçek, ''Hükümetimizin böyle bir temayülü, kararı olmamıştır'' dedi.

Cemil Çiçek, harç miktarlarına yüzde 8 oranında zam yapılması kararını bugün verdiklerini yineledi.

Ne diyorsunuz arkadaşlar bu %8 zamma

Link to comment
Share on other sites

Ben %100 bekliyordum. ONA göre kendimizi ayarlıyorduk ;) geçen yıl 500 tl yatırdım. Şimdi 1000 tl döneme :rolleyes2: Zamı az yapmışlar, babamın maaşına çay kaşığı ile verildi zam, ama bizden kepçeyle alıyorlar ben böyle adaletin................... el insaf . :hug: hayat işte böyle almış basını gidiyor . Hele iki tane öğrenci olursa nasıl olur bu iş :rolleyes2:

Link to comment
Share on other sites

Ya arkadaşlar bu kredileri alırken iyi oluyorda, okul bitince acısı fena olacağa benziyor haberiniz olsun. Alırken 2 değil, 20 kere düşünün ... Ayrıca eğer bilen bir arkadaş varsa bir soru sormak isterim. Deniyor ki Öğrenim ve Katkı kredisi mezuniyetten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlanıyor. Peki bu 2 yıllık süre zarfında faiz yemiyor mu bu para ?

Link to comment
Share on other sites

Ampul herzman zaradır cebe ! tasarruf kullanmak lazım !!

%500 sanki calısan muessese ? ogrencı, makarna ıle beslenen basıt bır canlı, onuna aldılar su kaynatırız ıcerız oh mıs

Link to comment
Share on other sites

Bkz : ( oncesınde uyarayım lutfen kufur edıp gunaya gırmeyın, hukumet + yok esıttır gunaha girmek, allahuekber sabır! )

FAKÜLTELER K. PAYI

Tıp fakülteleri 591 TL

Diş ve eczacılık fakülteleri 494 TL

Veteriner fakülteleri 386 TL

Biyolojik bilimler 281 TL

İTÜ İşletme Fakültesi 402 TL

Mühendislik 387 TL

Gemi inşaat 316 TL

İletişim fakülteleri 284 TL

Hukuk, iktisat 313 TL,

Açıköğretim Fakültesi 71 TL.

Konservatuvarlar 589 TL

Yabancı diller 470 TL

Ev ekonomisi 227 TL

Bankacılık 190 TL

İKİNCİ ÖĞRETİM K. PAYI

Veteriner fakülteleri 5 bin 276 TL

Teknik Eğitim fakülteleri bin 412 TL

Mühendislik, Mimarlık fakülteleri 2 bin 400 TL

Gemi İnşaat 2 bin 549 TL

Fen-Edebiyat fakülteleri 2 bin 343 TL

Hukuk, İktisat fakülteleri 2 bin 160 TL

Dil Tarih ve Coğrafya fakülteleri 2 bin 426 TL

İletişim fakülteleri bin 110 TL

Devlet Konservatuvarı 6 bin 935 TL

Sivil Havacılık 5 bin 540 TL

Mesleki Teknoloji 4 bin 430 TL

İlahiyat bin 227 TL

Engelliler Entegre yüksekokulu 8 bin 605 TL

Adalet yüksekokulları bin 940 TL

Validelerınızıde alıp gidermisiniz sayın YOk ve TC baskanları ?

(boye ogrettı basbakanızmız'!!! bıze daha serttı gercı o ama)

Link to comment
Share on other sites

Bende üniversite öğrencisiyim harç paramız pek fazla sayılmaz ama 2. öğretim arkadaşlarımız var Allah kolaylık versin.

Ampul bütçe açığını garibandan kapatmaya çalışıyor.

Öğrenci adam yarı aç kampüse gidiyor. 8.000 TL maaş alan sözde vekillerde Toki den ucuz ev alıyor.

Allah hepimize kolaylık versin başımızdalilerle.

Link to comment
Share on other sites

Ya arkadaşlar bu kredileri alırken iyi oluyorda, okul bitince acısı fena olacağa benziyor haberiniz olsun. Alırken 2 değil, 20 kere düşünün ... Ayrıca eğer bilen bir arkadaş varsa bir soru sormak isterim. Deniyor ki Öğrenim ve Katkı kredisi mezuniyetten 2 yıl sonra geri ödenmeye başlanıyor. Peki bu 2 yıllık süre zarfında faiz yemiyor mu bu para ?

örnek i kendimden vereyim canlı örnek belkı forumda baska örnekleride vardır:) ıkı yıllık okudum 2500 tl lik senet ımzalamıstım sene 2004 2005 eğitim yılı 2006 da okul bitti 2008 de iade istediler taksıtlı 3000 tl civarı krediler de hariç 4 yıllığı kazanınca ertelettim ama bu seferde 4 yıllıkda hiç almadım akıllandık tabi:)

Link to comment
Share on other sites

Birincisi konu başındaki haber kesinlikle yanlı...Hepimiz biliyoruz %500 zam yapıldığını daha sonra öğrencilerin tepkisiyle bu zammın geri çekildiğini.Ayrıca bu nasıl bir devlet üniversitesidir.Ben makine mühendisliği okucam dönem başı 1200 + beşte biri kadar da katkı payı. 1500 e yılda 3000 eder ben 5 yıl okuyacağım 15000 tl. al şimdi o harcı demek istiyorum sadece.

dakika geçmeden gelen düzenleme:

Ayrıca yine bu haberi yapan kişiye ve sayın bakana ayrı bir şey sormak istiyorum 1418 ytl olan bir harcın %8 zamlı hali kaç liradır?

bir összede olarak cevap veriyorum: 1531 ytl

Yine Sormak istiyorum 1418 ytl den 2400 ytl ye çıkan bir harç yüzde kaç zamlanmış olur?

yine ben cevap verim: %70

El insaf emekliye 5 lira memura %3 zam verirken %70 yaptığınız zamları ödeyecek olanların yine onlar olacağını bilmiyor musunuz?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...