Jump to content

Dosya İndirilmedi: Firefox'ta Potansiyel Güvenlik Riski Hata Mesajı


kadetti
 Share

Recommended Posts

Alıntıdır : Kaynak

93.0 sürümünden itibaren Mozilla Firefox web tarayıcısı, güvenli olmayan web sitelerinden indirmeleri otomatik olarak engeller. Güvenli olmayan bir web sayfasından dosya indirmeye çalışırsanız, Firefox yerleşik İndirme Yöneticisi dosyayı indiremez ve aşağıdaki hata mesajını görüntüler:

Dosya indirilmedi: Potansiyel güvenlik riski.

Dosya güvenli olmayan bir bağlantı kullanıyor. İndirme işlemi sırasında bozulmuş veya temperlenmiş olabilir.

Alternatif bir indirme kaynağı arayabilir veya daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Hata mesajına tıklarsanız, Firefox mesajı ayrıntılı olarak açar. Hata mesajı kutusunda verilen 2 düğme vardır: Dosyayı İndirmeye ve Kaldırmaya İzin Ver . “İndirmeye İzin Ver” düğmesine tıklarsanız, dosya Firefox tarafından indirilir. Varsayılan seçim olan “Dosyayı Kaldır” düğmesine tıklarsanız, Firefox dosyayı indirmez.

Aşağıdaki ekran görüntüsü, güvenli olmayan bağlantı üzerinden bir dosya indirirken Firefox tarayıcısında gösterilen hata mesajını göstermektedir:File_Not_Downloaded_Potential_Security_Risk_Error_Message_Mozilla_Firefox.png

Bu yazıda, Firefox'ta bu hata mesajının veya sorunun neden oluştuğunu, bu davranışı ve hata mesajını nasıl devre dışı bırakacağınızı ve en önemlisi Firefox'ta güvenli olmayan bağlantılarda indirmelere izin vermeniz gerektiğini anlatacağız.

Firefox tarayıcısında uygulanan bir güvenlik geliştirmesi veya iyileştirmesidir . Aynı özellik, birkaç aydan beri Google Chrome , Microsoft Edge gibi diğer popüler Chromium tabanlı tarayıcılarda zaten mevcuttu ve şimdi Mozilla, Firefox'ta da özelliği etkinleştirdi.

Güvenli olmayan bağlantı , veriler korumasız biçimde aktarıldığından güvenlik riskini ortaya çıkarabilen ve ortadaki adam tarafından görüntülenebilen veya değiştirilebilen eski HTTP bağlantısı anlamına gelir . Öte yandan, güvenli HTTPS bağlantısından bir dosya indirirseniz, dosya şifrelenir ve güvenli hale gelir ve güvenlik risklerine neden olmaz.

Bu nedenle Firefox ve diğer web tarayıcıları, kullanıcıların güvenli olmayan HTTP web sitelerinden dosya indirmesine izin vermez. Bu tarayıcılar, kullanıcıların güvenlik tehditlerinden korunmak için güvenli olmayan bir bağlantı algılarlarsa, kullanıcıların dosya indirmesini engeller veya kısıtlar.

İyi bir güvenlik özelliği olmasına rağmen bazı kişiler bu güvenlik özelliğini devre dışı bırakmak isteyebilir . Aşağıdaki durumu göz önünde bulundurun: Bir kullanıcı, bir web sitesinden düzenli olarak dosya indiriyor ve web sitesinin orijinal olduğunu ve güvenli HTTPS bağlantısı kullandığını biliyor ancak web sitesinde bulunan dosyalar, karışık içerik sorununa neden olan güvensiz HTTP bağlantısı tarafından sağlanıyor. Artık Firefox indirmeleri engellemeye başlıyor ve kullanıcı dosyayı her indirmeye çalıştığında Firefox bir uyarı kutusu gösteriyor. Kullanıcı için can sıkıcı hale gelebilir ve bu nedenle bu güvenlik özelliğini kapatmak isteyebilir.

Neyse ki Firefox, gizli bir tercihi/bayrağı değiştirerek kullanıcıların bu güvenlik özelliğini devre dışı bırakmasına izin verir.

Güvenli olmayan bağlantıdan indirmelere izin vermenizi önermeyiz, ancak bilinen bir web sitesinden dosya indirmek istiyorsanız ve can sıkıcı uyarı kutusundan kurtulmak istiyorsanız, aşağıdaki adımlar size yardımcı olacaktır:

1. Firefox'u açın ve adres çubuğuna about:config yazın ve Enter'a basın. Size bir uyarı mesajı gösterecek, “ Riski Kabul Et ve Devam Et ” butonuna tıklayın. Firefox'un gizli gizli gelişmiş yapılandırma sayfasını açacaktır, yani about:config sayfası.

2. Şimdi tipi block_download içinde Arama filtresi kutusu ve pencere tercihini aşağıdaki için görünüm:

dom.block_download_insecure

Tercih değeri varsayılan olarak true olarak ayarlanmıştır ; bu, Firefox tarayıcınızda güvenli olmayan bağlantı üzerinden indirmenin devre dışı bırakıldığı anlamına gelir.

3. Güvenli olmayan bağlantı üzerinden indirmelere izin vermek için tercihe çift tıklayın ve değerini false olarak ayarlayın . 

Alternatif olarak, tercih adının yanında verilen Değiştir simgesine tıklayabilirsiniz .Disable_Downloads_Over_Insecure_HTTP_Connection_Blocking_Mozilla_Firefox.png

Bu kadar. Yeni güvenlik özelliğini hemen devre dışı bırakacak ve Firefox artık güvenli olmayan web siteleri üzerinden yapılan indirmeleri engellemeyecek.

Not: Gelecekte, Firefox'ta varsayılan güvenlik davranışını geri yüklemeye ve güvenli olmayan bağlantı üzerinden indirmeleri engellemeye karar verirseniz, yukarıda belirtilen tercihi/bayrağı tekrar true olarak ayarlayın.

NOT: Firefox'ta about:config sayfasında bulunan diğer “ dom.block_download_in_sandboxed_iframes  tercihi, korumalı alanlı iframe'lerdeki indirmeleri engelleyen başka bir güvenlik özelliğidir.

BONUS İPUCU:

Güvenli olmayan bağlantılardan indirmelere izin vermek için Google Chrome web tarayıcısında benzer bir tercih/bayrak vardı, ancak Chrome ekibi daha yeni sürümlerde tercihi kaldırdı. Chrome'un daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız ve güvenli olmayan bağlantı üzerinden indirmelere izin vermek istiyorsanız, chrome://flags/#treat-unsafe-downloads-as-active-content bayrağını değiştirebilirsiniz.

kadettinin notu Mesela Cent Browser kullanıyorsanız mevcut.  

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...